Begrippenlijst

(Hybride) omvormer

Een omvormer voor zonne-energie is een omvormer die de gelijkstroom afkomstig van zonnepanelen omzet in elektriciteit die geschikt is voor gebruik. Soms heb je een aparte batterij-omvormer nodig als je bestaande omvormer van je zonnepanelen niet geschikt is om direct aan een thuisbatterij aangesloten te worden. Deze batterij-omvormer zal dan de stroom weer van wisselstroom naar gelijkstroom omzetten, zodat deze de batterij kan voeden, en andersom, zodat je energie van je thuisbatterij weer kunt gebruiken voor je huis! Een hybride omvormer is een omvormer waar je tegelijkertijd je zonnepanelen en je thuisbatterij op kunt aansluiten, er is dus slechts eenmalig een omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom nodig, waardoor deze minder energie verliezen. Hybride omvormers zijn vaak iets duurder, maar je bespaart er op den duur weer mee vanwege minder energieverlies en het niet hoeven aan te schaffen van een extra batterij-omvormer.

Capaciteit en vermogen

Capaciteit in kWh (kilo-Watt-uur) is de hoeveelheid energie die opgeslagen kan worden in een thuisbatterij. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie je op kunt slaan. Vermogen staat voor de kracht waarmee deze energie wordt verbruikt. Als je omvormer een vermogen heeft van 5 kW, dan betekent dat dat je een thuisbatterij van 10 kWh in twee uur leeg kunt maken. Belangrijk is in dit geval dat je je vermogen afstelt op je gebruiksbehoeftes. Als je veel apparaten tegelijkertijd aanzet, bijvoorbeeld een stofzuiger van 900 Watt, je wasmachine van 3 kW en een inductiekookplaat van 2 kW, moet je dus tegen de 6 kW vermogen kunnen leveren. Als jouw een omvormer met een maximaal vermogen van 5 kW hebt, heb je nog steeds ‘hulp’ van het net nodig om tot de 6 kW te komen!

Eigenverbruik (of zelfconsumptie)

Eigenverbruik (ook wel zelfconsumptie) staat voor de hoeveelheid zonne-energie die jij zelf opwekt, ook zelf gebruikt. Gemiddeld gebruikt een Nederlander slechts 30% van de door haar opgewekte zonne-energie. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Dit percentage is zo laag omdat je overdag het grootste deel van je zonne-energie opwekt, terwijl je het minste gebruikt omdat je bijvoorbeeld op kantoor werkt. Door je zonne-energie overdag op te slaan, en te bewaren voor ‘s avonds verhoog je dus je eigenverbruik, hoef je minder energie van het net af te halen en bespaar je op je energierekening. Gemiddeld kan een thuisbatterij je eigenverbruik verhogen tot ongeveer 70%.

Dynamisch energiecontract

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas (de zogenoemde 'day ahead markt'). Dit betekent dat de prijzen een dag van te voren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. De verbruikte elektriciteit en gas wordt achteraf in rekening gebracht aan de hand van de verbruiksgegevens die door de slimme meter worden bijgehouden.

Groene stroom

Groene stroom - ook wel hernieuwbare en duurzame stroom - is levering van stroom waarvoor een Garantie van Oorsprong (GvO) voor elektriciteit wordt afgeboekt. Met een GvO voor elektriciteit wordt aangetoond dat een bepaald aandeel of een bepaalde hoeveelheid elektriciteit geproduceerd is op basis van hernieuwbare bronnen (bron: Europese Richtlijn ‘Ter bevordering van gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen’).

Persoonlijk, vrijblijvend en gratis advies.

Bereken in 1 minuut jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom