Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij voor verhoging eigenverbruik zonne-energie

Je thuisbatterij (ook wel thuisaccu) wordt overdag volgeladen met zonne-energie die je niet direct verbruikt. De opgeslagen energie kun je 's avonds en 's ochtends gebruiken wanneer je zonnepanelen niet voldoende energie opwekken. Zo hoef je minder energie van het net te halen en kun je veel meer gebruikmaken van je eigen zonne-energie. Slim gebruik van je zonne-energie om makkelijk te besparen dus!
Energieverbruik huishouden met een thuisbatterij

Je energie op het juiste moment beschikbaar

Overdag schijnt de zon, maar zijn veel mensen niet thuis. Zonde van je zonne-energie dus, want die lever je terug aan het net, terwijl je 's avonds weer stroom van het net moet kopen. Met een thuisbatterij gebruik je overtollige zonne-energie om je batterij te laden. Pas als deze vol zit en je nog meer zonne-energie produceert, zal je energie terugleveren. Als je 's avonds thuiskomt, heb je genoeg energie in de batterij om in je energiebehoeften te voorzien tot en met de volgende ochtend.
Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

Hoe werkt het opslaan van je zonne-energie?

Om energie uit je zonnepanelen op te kunnen slaan, heb je gelijkspanning nodig. Wil je deze energie vervolgens gebruiken? Dan is er weer wisselstroom nodig. Deze omzettingen gebeurt aan de hand van een omvormer. Soms is deze omvormer ingebouwd in de thuisbatterijen, maar vaak is er een aparte batterij-omvormer nodig om dit te doen. Ga je nieuwe zonnepanelen leggen? Denk dan na over een hybride omvormer! Daarmee hoef je de stroom van je zonne-energie slechts één keer om te zetten, waardoor je minder rendement verliest
3 reden om een thuisbatterij te kopen. Waarom een thuisbatterij nemen? Gratis brochure.

Gratis download - Brochure april 2024

Ontdek de 3 onmisbare voordelen van een thuisbatterij

In deze gratis brochure kom je te weten wat de voordelen van een thuisbatterij zijn voor Nederlandse huishoudens in 2023.

Download Brochure
Thuisbatterij kopen in Nederland

Waarom met een thuisbatterij je zonne-energie opslaan?

• Je zelfconsumptie meer dan verdubbelen
Zonder een thuisbatterij gebruik je gemiddeld 30% van je eigen zonne-energie. Met een thuisbatterij kan dit worden verhoogd naar soms wel 75%!

• Lagere energierekening
Doordat je 's avonds energie gebruikt uit je thuisbatterij, hoef je minder energie van het net af te halen. Hiermee bespaar je niet alleen direct op je stroomkosten, maar merk je ook minder van de stijgende energieprijzen.

• Back-up bij stroomstoring
Meer en meer Nederlandse huishoudens beschikken over zonnepanelen. Super goed natuurlijk, maar dat betekent ook dat we soms met een overschot aan zonnige energie zitten. Hierdoor kan het elektriciteitsnet overbelast raken met stroomstoringen als gevolg. Met een thuisbatterij kun je jouw huis in dat geval nog van stroom voorzien!
Thuisbatterij configuratie in de woning

Wat heb je nodig om je zonne-energie op te slaan?

Naast een omvormer heb je nog een aantal dingen nodig om je eigen geproduceerde energie op te slaan. Zo heb je uiteraard de batterij zelf nodig. Wij werken vaak met Lithium-ijzerfosfaat (LFP) accu's, omdat deze extreem veilig zijn, weinig tot geen onderhoud vragen en erg lang meegaan. Deze batterij wordt direct aan je omvormer gekoppeld. Het merk van de batterij moet hiervoor compatibel zijn met het merk van de omvormer.

Verder wordt de omvormer gekoppeld aan je meterkast. Er zal een kabeltraject lopen van je omvormer naar je meterkast, waarin de kabel voor de wisselstroom loopt, evenals communicatiekabels richting een kWh-meter in je meterkast. De kWh-meter meet hoeveel stroom er richting de meterkast gaat en communiceert dit met de omvormer. Zo kun jij nauwkeurig via de monitoring van je omvormer in de gaten houden hoeveel energie er in en uit je thuisbatterij gaat!
Thuisbatterij plaatsing buiten

Wanneer is je huis geschikt?

Als je wilt dat wij een thuisbatterij in je huis komen plaatsen moet je op een aantal dingen letten. Zo is het nodig dat je voldoende ruimte hebt voor een thuisbatterij, in een droge ruimte met stabiele temperatuur. Vanuit deze ruimte moet er een kabeltraject aangelegd kunnen worden naar je meterkast.

Verder is het nodig dat er in je meterkast genoeg ruimte beschikbaar is voor de benodigde groepen van de thuisbatterij. Is je meterkast groot genoeg, maar zijn er geen vrije groepen over? Geen zorgen! Onze installateurs kunnen uitstekend volgens de juiste normen je meterkast aanpassen. Dit doen ze tijdens de installatie van jouw nieuwe thuisbatterij!
Thuisbatterij werking, opladen van de thuisbatterij

Wat gebeurt er als de thuisbatterij vol zit?

Gebruik je over een langere periode erg weinig energie, terwijl er je zonnepanelen op volle toeren draaien? Dan kan het zo zijn dat je thuisbatterij vol raakt. De energie die je te veel produceert, wordt dan teruggeleverd aan het net tegen de tarieven die op dat moment gelden. Met een slim aangestuurde thuisbatterij kun je, zelfs als je thuisbatterij vol zit, deze stroom op een gunstig moment terugleveren aan het net, zodat je hier winst op maakt en er de volgende dag weer ruimte is voor nieuwe zonne-energie.

Persoonlijk, vrijblijvend en gratis advies.

Bereken in 1 minuut jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom