De lente is begonnen: profiteer optimaal van de zonnige maanden met een slimme thuisbatterij

Milan van Loo

22-04-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Nieuws
Zonnepanelen

De lente is een seizoen van hernieuwing, van een frisse start en opbloeiende kansen. Maar naast het opfleuren van de natuur, brengt de lente ook een verschuiving in ons energieverbruik met zich mee. Met de dagen die langer worden en de zon die krachtiger schijnt, is het tijd om na te denken over hoe we slim kunnen omgaan met de energie die deze overvloedige zonnige maanden ons bieden. Een van de meest veelbelovende oplossingen voor dit vraagstuk is het gebruik van thuisbatterijen met slimme sturing, waarmee we kunnen inspelen op de schommelingen op het energienet die worden gecreëerd door de oplopende zonuren. Lees in deze blog hoe je controle krijgt over deze schommelingen en hoe je optimaal hiervan profiteert.

Thuisbatterijen met slimme sturing bieden een scala aan mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de schommelingen op het energienet die de lente met zich meebrengt. Hieronder bespreken we drie manieren waarop je dat kan doen:

Handelen met dynamische energieprijzen

De markt van dynamische energie bepaalt elke dag de 24 uurprijzen van de volgende dag: de prijzen die de basis vormen voor een dynamisch energiecontract. Nu er meer zon op komst is, zal er een groter verschil zitten in de prijzen tussen opwek- en verbruiksmomenten. Door je slimme thuisbatterij hier op te laten handelen, koop je energie op wanneer er veel aanbod is, en verkoop je deze wanneer de zon onder is. Dit stelt je in staat om te profiteren van goedkopere en duurdere elektriciteitstarieven en tegelijkertijd bij te dragen aan een stabiel energienet.

Handelen op de onbalansmarkt

De onbalansmarkt is een essentieel onderdeel van het elektriciteitsnetwerk, waarbij elektriciteitsproducenten en -verbruikers samenwerken om de balans tussen vraag en aanbod van energie te handhaven. Thuisbatterijen met slimme sturing kunnen worden ingezet om in te spelen op momenten van onbalans, waarbij ze energie kunnen leveren aan het net wanneer er een tekort is of energie kunnen opslaan wanneer er een overschot is. Door bij te dragen aan deze balans krijg je financiële beloningen van de energieleverancier. Op deze manier helpt jouw slimme thuisbatterij bij het stabiliseren van het netwerk, verdien je hiermee geld en dragen ze bij aan een efficiënter gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Lees hier meer over in onze blog over onbalans en de samenwerking met dynamisch energieleverancier Frank!

Mocht je geen thuisbatterij met slimme sturing hebben of willen, dan hebben we ook goed nieuws voor je: zelfs dan profiteer je van de zonnige maanden:

Zelfconsumptie van energie opgeslagen met een thuisbatterij

Een van de meest directe voordelen van thuisbatterijen is de mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan en later te gebruiken wanneer dat nodig is. In de lente, wanneer zonnepanelen overuren draaien, kunnen thuisbatterijen worden gebruikt om overtollige zonne-energie op te slaan die overdag wordt geproduceerd en deze energie te gebruiken wanneer de zon ondergaat of wanneer de energievraag in huis piekt. Dit verhoogt de zelfvoorzienendheid van huiseigenaren en vermindert de afhankelijkheid van het energienet en haar prijzen.

Het gebruik van thuisbatterijen met en zelfs zonder slimme sturing biedt dus niet alleen voordelen voor individuele huishoudens, maar draagt ook bij aan een veerkrachtiger en duurzamer energiesysteem als geheel. Door in te spelen op de schommelingen op het energienet die worden veroorzaakt door de oplopende zonuren in de lente, kunnen we onze energiebronnen efficiënter benutten, de kosten verlagen en werken we samen aan een stabieler energienet.

Kortom, met de lente in volle gang is het tijd om na te denken over hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de overvloedige zonne-energie die dit seizoen ons biedt. Thuisbatterijen met slimme sturing bieden een veelbelovende oplossing om in te spelen op de schommelingen op het energienet en een stap te zetten naar een duurzamere en stabiele energietoekomst.

Bekijk dit ook