Veelgestelde vragen

Wat is een thuisbatterij / thuisaccu?

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genaamd, is een energieopslagtechniek waarin elektriciteit tijdelijk kan worden opgeslagen in een toestel. Meestal wordt deze gecombineerd met zonnepanelen, aangezien de zelf opgewekte energie zo lokaal kan worden bewaard en niet terug naar het elektriciteitsnet wordt gestuurd.

Waarom is een thuisbatterij een slimme investering?

Gemiddeld besparen onze klanten €1930 per jaar op hun stroomrekening met een slim aangestuurde thuisbatterij. Doordat je met een thuisbatterij automatisch je zonne-energie kunt opslaan, of energie heel goedkoop kunt inkopen op de open energiemarkt (EPEX), wordt besparen heel gemakkelijk. Met een slim aangestuurde thuisbatterij is investeren in een thuisbatterij juist nu interessant. Gemiddeld heb je een thuisbatterij binnen 7 jaar terugverdiend.

Daarnaast  leveren we in Nederland gemiddeldmeer dan 70% van onze eigen zonne-energie terug aan het net, en kopen we wat we nodig hebben 's avonds weer in. Met een thuisbatterij draai je dat om, en kun je vaak tot wel 80% van je eigen zonne-energie zelf gebruiken doordat je dit opslaat en 's avonds weer kunt gebruiken. Hierdoor merk je minder van de stijgende energieprijzen, en bijvoorbeeld stroomuitval.

Tot slot produceren we overdag een hele grote hoeveelheid groene stroom, maar zijn we helaas vaak niet thuis. In tegenstelling, wanneer je 's avonds thuis komt van bijvoorbeeld werk, en meer energie gaat verbruiken, is de productie van duurzame energie een stuk lager. Om jou toch van stroom te kunnen voorzien, kopen energieleveranciers stroom in uit het buitenland, of produceren ze dit met fossiele brandstoffen. Zonde van jouw eigen duurzame energie, nietwaar? Met een thuisbatterij gebruik je meer van je eigen geproduceerde duurzame energie, doordat je 's avonds je eigen energie kunt gebruiken vanuit de thuisbatterij, en nauwelijks meer stroom van het net hoeft te kopen!

Hoe snel verdien ik een thuisbatterij terug?

Met de plaatsing van een thuisbatterij dalen je maandelijkse stroomkosten direct. Dit scheelt tot wel 161 euro per maand. Daarmee heb je een thuisbatterij gemiddeld in zo'n 6 tot 8 jaar terugverdiend. Je thuisbatterij wordt namelijk in de zomer en winter anders benut. In de zomer ‘verkoopt’ je batterij de zonne-energie die je hebt opgeslagen en niet direct hebt verbruikt voor de meest gunstige prijs. In de winter zal je thuisbatterij vooral energie slim inkopen op de goedkoopste momenten. De stroom

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Hoeveel opslagcapaciteit hangt af van of je een slim aangestuurde thuisbatterij of een thuisbatterij voor verhoging eigenverbruik in huis wilt nemen. Bij een slim aangestuurde thuisbatterij bepalen we de grootte aan de hand van het gemiddelde van je zonne-opbrengst in de zomer en je verbruik in de winter zodat je batterij groot genoeg om veel zonne-energie op te slaan in de zomer, en in de winter genoeg energie zo goedkoop mogelijk van het net af te kunnen nemen.
Bij een thuisbatterij voor verhoging van je eigenverbruik zonne-energie hebben we een optimalisatie formule ontwikkeld waarmee we exact kunnen zien op welk moment het toevoegen van meer opslagcapaciteit geen significant verschil meer zal maken in je besparing.

Wat kost een thuisbatterij gemiddeld?

Gemiddeld installeren we een thuisbatterij van 15 kWh het vaakst bij iemand thuis. Een thuisbatterij van 15 kWh kost gemiddeld €8500 incl. btw, afhankelijk van het gekozen merk. Bij de thuisbatterij installeren we vaak een batterij-omvormer. Dit kost gemiddeld €1500 incl. btw, afhankelijk van het gekozen vermogen. Om de thuisbatterij werkend te krijgen komen onze installateurs een dag lang de thuisbatterij bij je installeren, en nemen ze benodigde materialen mee voor het uitbreiden van je meterkast, evenals het aanleggen van het kabeltraject. Gemiddeld kost een installatie van een thuisbatterij tegen de €1000 incl. btw. Je bent dus in totaal zo'n €11.000 kwijt voor een thuisbatterij van 15 kWh. Met een gemiddelde besparing van €1930 heb je de thuisbatterij binnen 6 jaar terugverdiend.

Is mijn huis geschikt voor een thuisbatterij?

Als je wilt dat wij een thuisbatterij in je huis komen plaatsen moet je op een aantal dingen letten. Zo is het nodig dat je voldoende ruimte hebt voor een thuisbatterij, in een droge ruimte met stabiele temperatuur. Vanuit deze ruimte moet er een kabeltraject aangelegd kunnen worden naar je meterkast. Verder is het nodig dat er in je meterkast genoeg ruimte beschikbaar is voor de benodigde groepen van de thuisbatterij. Is je meterkast groot genoeg, maar zijn er geen vrije groepen over? Geen zorgen! Onze installateurs kunnen uitstekend volgens de juiste normen je meterkast aanpassen. Dit doen ze tijdens de installatie van jouw nieuwe thuisbatterij!

Moet mijn meterkast worden aangepast voor de installatie van een thuisbatterij?

Wanneer de thuisbatterij is geplaatst wordt de batterij-omvormer aangesloten op het energienetwerk. Dit gebeurt binnenshuis, via de meterkast. Hier komt veel kijken. Gelukkig kunnen onze installateurs bijna al het werk hiervan altijd zelf doen. Zo zullen we een aardlekautomaat plaatsen. Een aardlekautomaat is een combinatie van een groep en een aardlekschakelaar in één kastje. Hiermee zorgen we dat jouw thuisbatterij een eigen gescheiden systeem krijgt. Mocht er ooit een probleem zijn met de groep van de thuisbatterij, heb je verder nergens in huis last hiervan.
Daarnaast zekeren we de installatie af, en zorgen we dat je hoofdaansluiting niet wordt overbelast. Zo mag je maximaal 5 kW tegelijk terugleveren of afnemen van het net als je een monofase aansluiting hebt, en ongeveer 17 kW als je een driefase aansluiting hebt. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, want de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs berekent dat voor jou.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

De meeste thuisbatterijen hebben een fabrieks- en performance garantie van 10 jaar, waarbij de werking van de thuisbatterij in de juiste omstandigheden wordt gegarandeerd. Vaak houdt dit in dat na die 10 jaar, de fabrikant beloofd dat de thuisbatterij nog minimaal 60% van de totale opslagcapaciteit kan benutten. Na deze 10 jaar kan het zo zijn dat je thuisbatterij nog jaren mee gaat.

Hoe zit het met een thuisbatterij en mijn verzekering?

Je kunt nagaan bij je verzekeraar of een thuisbatterij is opgenomen in de polis. Bij bijvoorbeeld Interpolis is een thuisbatterij, net zoals zonnepanelen, standaard meeverzekerd. Controleer dit vooral zelf bij je eigen verzekeraar, en of hier nog speciale voorwaarden voor gelden.

Is er subsidie op thuisbatterijen?

Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor Nederlanders die een thuisbatterij willen aanschaffen. Of dit in de nabije toekomst zal gebeuren is nog onduidelijk, het kabinet heeft er namelijk nog geen concreet plan voor. Wanneer er een subsidie of BTW-aftrek voor thuisbatterijen beschikbaar komt zullen wij uiteraard assisteren in het verkrijgen van deze subsidie.

Binnen welke termijn kan een thuisbatterij bij mij worden geïnstalleerd?

Zoals waarschijnlijk bekend is, zijn er grote uitdagingen omtrent de levering van thuisbatterijen en de benodigde omvormers. Omdat wij gelukkig goede banden hebben met leveranciers, onze voorraad actief bijhouden en we niet afhankelijk zijn van enkele batterij merken kunnen we vaak binnen twee maanden een thuisbatterij leveren en installeren. Toch vragen we je op tijd te beginnen met je oriëntatie, en rekening te houden met een wachttijd van 12 tot 18 weken.

Bereken direct jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom