De kosten van een thuisbatterij
in 2024
De kostprijs van een thuisbatterij kunnen per merk aanzienlijk verschillen. Bij het kiezen van een batterij is het belangrijk om op verschillende dingen te letten, en hoe dit de prijs beïnvloedt.
De kosten van een thuisbatterij
Bij het kiezen van een batterij is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. Zo hebben verschillende batterijen verschillende opslagcapaciteiten, laadvermogen, verschillende fase-aansluitingen, herkomst en additionele functies. Deze componenten hebben invloed op de prijs van een thuisbatterij, maar daarmee natuurlijk ook op de kwaliteit. Lees hieronder meer over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een thuisbatterij, de invloed op de kosten en hoe jij de meest kwalitatieve versie kiest.
Thuisbatterij leasen
Liever geen grote investering doen, maar flexibel een thuisbatterij leasen? Ook dat kan binnenkort bij Accuselect. Het leasen van een thuisbatterij kan een slimme oplossing zijn als je zoekt naar manieren om energie te besparen en je energiekosten te verlagen. Door een batterijsysteem te leasen, krijg je beter grip op je energieverbruik en kun je je kosten verminderen.
(Binnenkort beschikbaar)
Hoe zijn de kosten van een thuisbatterij opgebouwd?
De kostenposten
Zonder een thuisbatterij gooi je dus 70% van je zonne-energie weg en gebruik je niet zelf. Met een batterij vang je het op en gebruik je daadwerkelijk je eigen opgewekte groene energie.
Opslagcapaciteit
Batterijen komen in verschillende maten wat betreft opslagcapaciteit, en de prijs kan variëren afhankelijk van de grootte. Het is van belang om een batterij te kiezen die past bij jouw specifieke energiebehoeften. Onze energie simulatie tool helpt bij het bepalen van de ideale opslagcapaciteit op basis van jouw energiegegevens. Zo weet je zeker dat je niet een te grote investering doet, maar een ideale configuratie voor jouw energiesituatie in huis haalt. Uiteraard zijn batterijen met een hogere capaciteit vaak duurder, al neemt de prijs per kWh opslagcapaciteit met schaal af. Dat is omdat voor zowel een 10 kWh als een 20 kWh thuisbatterij de installatiekosten en de kosten voor bijvoorbeeld de omvormer en het Battery management system (BMS) gelijk zijn voor beide situaties.
Laadvermogen
Het laadvermogen speelt een cruciale rol bij het snel leveren van energie wanneer dat nodig is. Een krachtige omvormer zorgt voor een snelle laad- en ontlaad snelheid, wat vooral belangrijk is voor het maximaliseren van winstkansen bij slimme aansturing van jouw batterij. Ook in geval van eigen gebruik is dit van belang, als je bijvoorbeeld veel elektrische apparaten tegelijk wil gebruiken. Vaak zijn omvormers met een hoger vermogen iets duurder.
Mono- of driefase aansluiting
Thuisbatterij configuraties hebben een mono- of driefase aansluiting. Het is belangrijk om een batterij aan te schaffen die overeenkomt met het aantal fasen van jouw netaansluiting om het optimale rendement uit je batterij te halen. Onze batterijen zijn compatibel met zowel mono- als driefase systemen, zodat je gegarandeerd bent van een naadloze integratie met jouw huidige elektrische configuratie. Omdat driefase thuisbatterij configuraties technisch complexer zijn, zijn deze vaak ook iets duurder.
Battery Management System (BMS), Cycli & Levensduur
Een geavanceerd Battery Management System (BMS) is van vitaal belang voor het verlengen van de levensduur van een batterij. Terwijl de meeste batterijen ongeveer 6.000 cycli kunnen doorstaan, bieden batterijen met een geoptimaliseerd BMS, zoals die van GivEnergy en sonnen, een levensduur van meer dan 10.000 cycli. Dit betekent dat je langer kunt genieten van betrouwbare energieopslag zonder te hoeven investeren in frequente vervanging. Met 10.000 cycli heb je een thuisbatterij die zo’n 20 jaar mee gaat, terwijl je met 6.000 cycli maar een levensduur van zo’n 12. jaar hebt, terwijl de prijzen tussen deze batterijmerken vaak niet meer dan 10% van elkaar verschillen.
Waar komt de batterij vandaan?
De herkomst van een batterij kan een verschil maken, vooral met betrekking tot de levensduur, garantie en gegevensbescherming. Onze batterijen worden in Europa geproduceerd, wat betekent dat jouw batterij zo lang mogelijk meegaat en je gegevens veilig zijn. Merken zoals sonnen en Givenergy, marktleiders in Duitsland en Engeland, bieden bewezen betrouwbare systemen. Zo is GivEnergy marktleider in het Verenigd Koninkrijk met 55.000 geplaatste systemen, en sonnen in Duitsland met meer dan 150.000 geplaatste systemen.
Software mogelijkheden in de toekomst
Toekomstbestendige software ingebouwd in jouw thuisbatterij is essentieel voor het maximaliseren van de prestaties van jouw batterij. Het is belangrijk om een thuisbatterij te kiezen waarbij de producent de firm- en software van het systeem gelijk trekt over het hele productportfolio. Dan weet je zeker dat in de toekomst, bij nieuwe productversies, jouw geplaatste systeem nog steeds relevant is, en bij eventuele toekomstige nieuwe aansturingsmogelijkheden, ook mee kan doen in de energiemarkt. Een voorbeeld van een thuisbatterij producent waar dit niet gebeurd is Growatt. Vrijwel elk jaar produceren zij nieuwe omvormers, met elk een eigen firmware, waardoor compatibiliteit met externe energie management systemen niet meer relevant worden.
Uitbreidbaarheid
Modulaire batterijen bieden flexibiliteit voor toekomstige behoeften. Onze batterijen kunnen worden uitgebreid tot wel 55 kWh per systeem, waardoor je ruimte hebt voor groei en aanpassing aan veranderende energiebehoeften. Het is belangrijk dat gaat voor een thuisbatterij die je later kunt uitbreiden, zodat wanneer jij zonnepanelen toevoegt of wanneer jouw stroomvraag stijgt, je thuisbatterij kunt laten meeschalen.
Noodstroom
In geval van stroomuitval bieden sommige thuisbatterijen een betrouwbare noodstroomvoorziening. Met mogelijkheden om het hele huis van stroom te voorzien of alleen essentiële apparaten, ben je altijd voorbereid op noodsituaties. Het is zelfs mogelijk om de zonnepanelen actief te houden. Kies voor een thuisbatterij systeem waarbij deze noodstroom oplossing robuust, krachtig en betrouwbaar is. Zo zijn er thuisbatterij merken waarbij de apparaten die je aansluit op de noodstroomvoorziening kunnen uitvallen wanneer de thuisbatterij uit staat. Bij GivEnergy en sonnen staan de apparaten die jij wilt voorzien van noodstroom op een apart circuit, waardoor dit nooit kan gebeuren.
Garantie
Bij het vergelijken van garantievoorwaarden is het belangrijk om te overwegen wat precies gedekt wordt. Krijg je alleen de dagwaarde terug, of wordt een nieuw systeem gegarandeerd? Het is verstandig om te kiezen voor een batterij met een uitgebreide garantie die gemoedsrust biedt voor de lange termijn. Zo biedt GivEnergy een garantie van 12 jaar, en sonnen van 10 jaar, op een hoog aantal cycli waardoor jij gegarandeerd een systeem hebt dat enorm lang mee gaat. Moet er iets vervangen worden? Dan wordt het hele systeem voor jou gerepareerd en ben je dus altijd zeker van maximale performance.
Heb je nog vragen?
Neem contact met ons op.
FAQ
Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over thuisbatterijen.
Ja, een adviesgesprek is geheel gratis.
Ja, het is mogelijk om 21% BTW terug te vragen na de aanschaf van je thuisbatterij van Accuselect. Voor zonnepanelen betaal je als consument momenteel al 0% BTW in Nederland. Met onze dynamische energiecontracten is het nu ook mogelijk om voor onze thuisbatterijen BTW-teruggave aan te vragen via De Centrale. De voorwaarden en hoe je dit kan doen vind je terug op onze pagina: “BTW teruggaven”.
Binnenkort kun je bij Accuselect een thuisbatterij leasen. Hiervoor zijn we hard bezig, omdat we zo thuisbatterijen inclusief slimme aansturing nog toegankelijker maken. Je zult in dat geval de thuisbatterij huren met een looptijd van 10 jaar. Naar verwachting zal het leasen van thuisbatterijen in het derde kwartaal van 2024 worden gelanceerd.
Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor thuisbatterijen. Als ondernemer kun je mogelijk profiteren van belastingvoordelen zoals de investeringsaftrek, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). Deze aftrekposten stellen je in staat om een deel van de kosten van je thuisbatterij af te trekken van je belastbare winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Voor meer gedetailleerde informatie over deze subsidies en hoe je ervan kunt profiteren, verwijzen we je graag door naar onze subsidiepagina.