Geld besparen met een thuisbatterij

Met een thuisbatterij bespaar jij op je energierekening. Kom er achter hoe jij meer uit je energie haalt met een thuisbatterij.

Twee mensen bij een sonnen thuisbatterij met energie management system
Een grafiek die de werking van een thuisbatterij op een dag weergeeft wanneer de thuisbatterij wordt ingezet om zonne-energie op te slaan

Zelfconsumptie van je eigen opgewekte zonne-energie

Sla meer dan twee keer zoveel eigen opgewekte zonne-energie op om meer groene energie zelf te gebruiken.

Een grafiek die de werking van een thuisbatterij op een dag weergeeft wanneer de thuisbatterij wordt ingezet om zonne-energie op te slaan en op de EPEX markt te handelen.

Slim gebruik van een dynamisch energiecontract

Met Powerselect vult jouw thuisbatterij zich altijd met de goedkoopste energie, en wordt deze energie weer verkocht voor de meest gunstige prijs.

Een grafiek die de werking van een thuisbatterij op een dag weergeeft wanneer de thuisbatterij wordt ingezet om zonne-energie op te slaan, op de EPEX markt te handelen en op de onbalansmarkt.

Maximaal rendement met onbalanssturing

Behaal slim rendement uit de onbalans op het energienet. Wanneer jouw thuisbatterij helpt met het oplossen van onbalans op het net, word jij flink beloond door je energieleverancier.

Maximaal rendement met onbalans aansturing

Met de onbalans-sturing kies jij voor het maximale rendement. Samen met jouw energieleverancier sturen we jouw thuisbatterij aan om de onbalans op ons energienet tegen te gaan. Vanwege de grote onbalans op ons energienet is dit ook zeer rendabel, en zal jouw energieleverancier je behoorlijk belonen. Bovendien verdien je jouw thuisbatterij binnen 4 tot 6 jaar terug met deze aansturing. Benieuwd hoe snel je jouw thuisbatterij terugverdiend? Kijk dan snel hieronder.

Hoe snel verdien je jouw thuisbatterij terug met onbalans aansturing?

Terugverdientijd grafiek van een kleine thuisbatterij met onbalanssturing

Batterij capaciteit en vermogen

Klein
Middel

Groot

3 kW vermogen bij 5 kWh batterij capaciteit
6 kW vermogen bij 10 kWh batterij capaciteit
10 kw vermogen bij 20 kWh batterij capaciteit

Hoe snel verdien je jouw thuisbatterij terug met onbalans-aansturing?

Terugverdientijd grafiek van een gemiddelde thuisbatterij met onbalanssturing

Batterij capaciteit en vermogen

Klein
Middel

Groot

3 kW vermogen bij 5 kWh batterij capaciteit
6 kW vermogen bij 10 kWh batterij capaciteit
10 kw vermogen bij 20 kWh batterij capaciteit

Hoe snel verdien je jouw thuisbatterij terug met onbalans-aansturing?

Terugverdientijd grafiek van een grote thuisbatterij met onbalanssturing

Batterij capaciteit en vermogen

Klein
Middel

Groot

3 kW vermogen bij 5 kWh batterij capaciteit
6 kW vermogen bij 10 kWh batterij capaciteit
10 kw vermogen bij 20 kWh batterij capaciteit

Verwachte winst na terugverdientijd

Rendement

Welke thuisbatterij past bij jou?

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

FAQ

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder het energieverbruik van het huishouden en de lokale energietarieven. Echter maakt ons aansturingssysteem, Powerselect, het mogelijk om maximaal te profiteren van de onbalansmarkt. Dit kan de terugverdientijd verkorten tot 4-6 jaar. Met Powerselect wordt het proces volledig geautomatiseerd, waardoor de batterij optimaal kan reageren op de vele onbalansen op het elektriciteitsnet, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen voor de gebruiker en hierdoor het minimaliseren van de terugverdientijd.

Als je kiest voor aansturing op dynamische energieprijzen kun je je gemiddelde besparing berekenen door te kijken naar je inzetbare opslagcapaciteit, en het gemiddelde prijsverschil tussen energieprijzen op een dag bij een dynamisch energiecontract. De besparingen van Powerselect worden berekend door het verschil in energieprijs tussen momenten van hoge en lage tarieven te vermenigvuldigen met de verhandelbare capaciteit per dag. Bij een 10 kWh thuisbatterij is dat bijvoorbeeld €0,15 x 10 kWh x 1,4 cycli x 365 dagen = €766 per jaar, zonder dat daar überhaubt het verdere gebruik van zonne-energie in is meegenomen. Ons aansturingssysteem, Powerselect, laadt op wanneer de energieprijzen laag zijn en verkoopt energie wanneer de prijzen hoog zijn, waardoor het verschil tussen deze prijzen wordt omgezet in winst. Daarnaast gebruik je zelf stroom die gekocht is op goedkope momenten, waardoor je altijd de laagste prijs betaalt en dus hierop bespaard. Als je kiest voor aansturing op de onbalansmarkt door Frank Energie wordt je thuisbatterij ingezet om het nationale energienet te stabiliseren. Gemiddeld leverde dat in 2023 maarliefst €0,33 per kWh op per dag op. Een 10 kWh thuisbatterij kon dus €1200 per jaar aan rendement genereren. In 2024 zien we echter de vergoeding per kWh die je beschikbaar stelt op de onbalansmarkt stijgen naar €0,45 per kWh. Een fors rendement dus.

Je kunt je besparingen berekenen door onze online tool hiervoor in te vullen. Aan de hand van enkelen vragen, kunnen wij bepalen hoeveel jij gaat besparen met een thuisbatterij.

Nee, onze slimme aansturing, Powerselect, hebben we zo flexibel mogelijk proberen te houden. Hierdoor maakt het niet uit of je blijft bij je huidige, of juist kiest voor een nieuwe energieleverancier. Het enige wat je nodig hebt is een dynamische energieleverancier.