Veelgestelde vragen

Vragen? Anwoorden!

Thuisbatterij

Een cyclus van een thuisbatterij is een definitie van gebruik. Een cyclus betekent één keer volledig opladen en één keer volledig ontladen. Wanneer jouw batterij maar half wordt opgeladen en ontladen telt dit als een halve cyclus. Bij Accuselect bieden we kwalitatieve thuisbatterijen van Europese producenten met een unieke levensduur van meer dan 10.000 cycli. Zo gaat jouw thuisbatterij meer dan 20 jaar mee, waar dat bij concurrenten vaak maximaal 15 jaar is.

De meeste thuisbatterijen hebben een fabrieksgarantie van 10 jaar met een minimale bruikbare capaciteit van minimaal 80% binnen deze garantieperiode. Na deze 10 jaar kan het zo zijn dat je thuisbatterij nog jaren mee gaat. De thuisbatterijen van GivEnergy kennen een garantie van 12 jaar, en de thuisbatterijen van sonnen 10 jaar. Beiden hebben ze een garantie van 10.000 cycli, wat betekent dat de verwachte levensduur van thuisbatterijen zo'n 25 jaar is bij normaal gebruik.

Garanties op thuisbatterijen verschillen enorm. Op sommige thuisbatterijen zit maar 5 jaar garantie, soms wordt de garantie in cycli uitgedrukt, soms zijn er een heleboel voorwaarden aan de garantie. Zo biedt de Nexus thuisbatterij slechts 6000 cycli garantie, of een levensduur van 7 jaar. Bij Accuselect staan we voor kwaliteit en duurzaamheid. Dat kan pas echt met hoogwaardige thuisbatterijen met een lange levensduur en garantie. Zo wordt jouw investering in verduurzaming meer waard.

Onze thuisbatterijen van sonnen hebben een garantie van 10 jaar op het gehele systeem, en bieden meer dan 10.000 cycli. Wanneer er vervanging nodig is van de thuisbatterij krijg je een geheel nieuw systeem, niet alleen de dagwaarde. Dat is uniek. Onze thuisbatterijen van GivEnergy hebben een uniek lange garantie van 12 jaar op de thuisbatterij en de omvormer. Zo weet je dat jouw thuisbatterij de investering waard is.

Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is een energieopslagsysteem waarin je onder andere zonne-energie en windenergie kunt opslaan. In plaats van overtollige zonne-energie terug te leveren aan het energienet, slaat de thuisbatterij nu dit overschot op voor later gebruik. Wanneer de zon ondergaat of je zonnepanelen tijdelijk niet voldoende stroom opwekken om aan de energiebehoefte in huis te voldoen, kun je eenvoudig overschakelen naar de opgeslagen energie in de thuisbatterij. Hierdoor hoef je niet meteen stroom van het energienet af te nemen. Daardoor verdubbel je gemiddeld het percentage van je zonne-energie dat je zelf gebruikt.

LFP (of LiFePO4) staat voor lithium-ijzer-fosfaat, een type lithium-ionbatterij die wordt gebruikt in onze thuisbatterijen. LFP onderscheidt zich van andere batterijchemiën door zijn hoge energiedichtheid, lange levensduur, en veiligheid. LFP-batterijen zijn bekend om hun stabiliteit en weerstand tegen oververhitting, wat ze een betrouwbare keuze maakt voor energieopslag. Gegeven hun duurzaamheid en prestaties gebruiken de batterijen van Accuselect allemaal de LFP-chemie.

Installatie en praktische zaken

De benodigde opslagcapaciteit varieert per huishouden en hun specifieke behoeften. Gebruik onze handige tool op de website om precies te bepalen hoeveel je kunt besparen en welk systeem het beste bij jouw huishouden past. Zo krijg je een oplossing op maat die perfect aansluit op jouw energieverbruik en -behoeften.

Het batterijsysteem kan op bijna alle plaatsen huis worden bevestigd, zolang het batterijsysteem grotendeels droog blijft. Plaatsing in de schuur of onder een afdakje buiten behoren tot de mogelijkheden. Kamertemperatuur bevordert de levensduur, maar bepaalde systemen kunnen ook buiten geplaatst worden. Het is hierbij echter van belang dat de thuisbatterij beschermd wordt tegen verwarming door zonneschijn en tegen regen, bijvoorbeeld met een afdakje.

Het batterijsysteem kan op de vloer worden geplaatst of tegen de muur worden bevestigd. Daarnaast hoeft het batterijsysteem niet per se in de buurt van een meterkast te worden geplaatst, maar maakt dat het kabeltraject wel makkelijker.

Wanneer de thuisbatterij is geplaatst wordt de batterij-omvormer aangesloten op het energienetwerk. Dit gebeurt binnenshuis, via de meterkast. Gelukkig kunnen onze installateurs bijna al het werk hiervan altijd zelf doen. Zo zullen we een aardlekautomaat plaatsen. Een aardlekautomaat is een combinatie van een groep en een aardlekschakelaar in één kastje. Hiermee zorgen we dat jouw thuisbatterij een eigen gescheiden systeem krijgt. Mocht er ooit een probleem zijn met de groep van de thuisbatterij, heb je verder nergens in huis last hiervan.Daarnaast zekeren we de installatie af, en zorgen we dat je hoofdaansluiting niet wordt overbelast. Zo mag je maximaal 5 kW tegelijk terugleveren of afnemen van het net als je een monofase aansluiting hebt, en ongeveer 17 kW als je een driefase aansluiting hebt. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, want de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs berekent dat voor jou.

Accuselect heeft directe samenwerking met de producenten van de thuisbatterijen. Ook hebben wij installateurs over het hele land. Hierdoor kunnen wij vaak op korte termijn installeren. Doorgaans is de levertijd van onze thuisbatterijen tussen de 1 en 2 maanden.

Na het intakegesprek zullen wij aan de slag gaan met het berekenen welke thuisbatterij bij jouw situatie past. We zullen de resultaten presenteren en de ideale thuisbatterij voor jouw situatie voorstellen in een BatterijPlan dat je per e-mail ontvangt. Dit is een prijsvoorstel. Als je concrete interesse hebt in het voorstel, zullen we een werkopname met een van onze installateurs inplannen om het installatietraject bij je door te nemen en zo een duidelijk beeld te krijgen van de installatiekosten. Deze kosten, samen met de kosten voor de batterij en omvormer, zullen we vervolgens naar je sturen in een offerte. Na acceptatie van de offerte zullen wij de materialen leveren en de installatie plannen!

Financieel en gebruiksgemak

Ja, een adviesgesprek is geheel gratis.

Binnenkort kun je bij Accuselect een thuisbatterij leasen. Hiervoor zijn we hard bezig, omdat we zo thuisbatterijen inclusief slimme aansturing nog toegankelijker maken. Je zult in dat geval de thuisbatterij huren met een looptijd van 10 jaar. Naar verwachting zal het leasen van thuisbatterijen in het derde kwartaal van 2024 worden gelanceerd.

Als je kiest voor aansturing op dynamische energieprijzen, kun je je gemiddelde besparing berekenen door te kijken naar je beschikbare opslagcapaciteit en het gemiddelde prijsverschil tussen energieprijzen gedurende een dag bij een dynamisch energiecontract. De besparingen van Powerselect worden berekend door het verschil in energieprijs tussen momenten van hoge en lage tarieven te vermenigvuldigen met de verhandelbare capaciteit per dag. Bij een 10 kWh thuisbatterij is dat bijvoorbeeld €0,15 x 10 x 365 = €550 per jaar, zonder dat daar überhaupt het verdere gebruik van zonne-energie in is meegenomen. Ons aansturingssysteem, Powerselect, laadt op wanneer de energieprijzen laag zijn en verkoopt energie wanneer de prijzen hoog zijn, waardoor het verschil tussen deze prijzen wordt omgezet in winst. Daarnaast gebruik je zelf stroom die gekocht is op goedkope momenten, waardoor je altijd de laagste prijs betaalt en dus bespaart. Als je kiest voor aansturing op de onbalansmarkt door Frank Energie, wordt je thuisbatterij ingezet om het nationale energienet te stabiliseren. Gemiddeld leverde dat in 2023 maar liefst €0,33 per kWh per dag op. Een 10 kWh thuisbatterij kon dus €1200 per jaar aan rendement genereren. In 2024 zien we echter de vergoeding per kWh die je beschikbaar stelt op de onbalansmarkt stijgen naar €0,45 per kWh. Een fors rendement dus.

Nee, onze slimme aansturing, Powerselect, hebben we zo flexibel mogelijk proberen te houden. Hierdoor maakt het niet uit of je blijft bij je huidige, of juist kiest voor een nieuwe energieleverancier. Het enige wat je nodig hebt is een dynamische energieleverancier.

Ja, het is mogelijk om 21% BTW terug te vragen na de aanschaf van je thuisbatterij van Accuselect. Voor zonnepanelen betaal je als consument momenteel al 0% BTW in Nederland. Met onze dynamische energiecontracten is het nu ook mogelijk om voor onze thuisbatterijen BTW-teruggave aan te vragen via De Centrale. De voorwaarden en hoe je dit kan doen vind je terug op onze pagina: “BTW teruggaven”.

Duurzaamheid en milieu-impact

Ja, een thuisbatterij draagt bij aan duurzaamheid doordat het je in staat stelt om veel meer van je eigen groene zonne-energie te gebruiken in plaats van grijze stroom afkomstig van fossiele brandstoffen van het net af te nemen. Door het hebben van een thuisbatterij kun je je zelfconsumptie verhogen van 30% naar 70%. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamer energieverbruik van jouw huishouden, maar ontlast ook het net, waardoor er weer ruimte is voor verdere elektrificatie. Daarnaast zijn onze thuisbatterijen gemaakt van duurzame materialen die gerecycled kunnen worden.

Met Lithium-IJzerfosfaat is er doorgaans geen onderhoud nodig. Je thuisbatterij heeft namelijk een Battery Management System (BMS) dat automatisch o.a. de temperatuur, state-of-charge, cycli, en het vermogen van elke batterijcel analyseert. Zolang de batterij is geïnstalleerd in een daarvoor geschikte ruimte die voldoet aan de product voorwaarden, is onderhoud eigenlijk niet nodig. Je thuisbatterij degradeert langzaam over de tijd. Dat is normaal. Je kunt een aantal dingen doen om de levensduur van je batterij te optimaliseren. Zo is het niet gewenst om je batterij van 0% tot 100%, en weer terug naar 0% te ontladen, dan komt er namelijk meer warmte vrij dan bij 10% naar 90% bijvoorbeeld. Gelukkig regelt de BMS van de thuisbatterij dit vaak automatisch!

Accuselect, onze thuisbatterijen en aansturing, spelen een cruciale rol in de energietransitie door het bevorderen van decentralisatie en duurzaamheid in het energielandschap. Onze thuisbatterijen helpen de energietransitie door overtollige energie op te slaan die wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Door energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze vrij te geven wanneer de vraag hoog is, helpen thuisbatterijen het elektriciteitsnet in balans te brengen en de behoefte aan fossiele brandstoffen te verminderen. Bovendien stellen thuisbatterijen huiseigenaren in staat om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk te zijn van het centrale elektriciteitsnet, waardoor ze een actieve rol kunnen spelen in de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

Accuselect, onze thuisbatterijen en aansturing dragen bij aan het versterken en stabiliseren van het energienet door vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Onze thuisbatterijen helpen het energienet door overtollige energie op te slaan tijdens periodes van lage vraag en deze vrij te geven wanneer de vraag piekt. Hierdoor wordt de belasting op het net verminderd tijdens piekuren en kan de energie-efficiëntie worden verbeterd. Het mooie van dit alles, naast dat je hiermee het net helpt, verdien je er ook nog eens geld aan!

Thuisbatterijen vormen over het algemeen geen brandgevaar, grotendeels dankzij hun geavanceerde technologieën en gebruikte materialen, zoals Lithiumijzerfosfaat (LFP). Onze batterijen worden zorgvuldig vervaardigd volgens strenge veiligheidsnormen en zijn ontworpen om thermische problemen te minimaliseren. Met name LFP-batterijen staan bekend om hun veiligheid en verminderd risico op oververhitting, wat de kans op brand aanzienlijk verkleint. Daarnaast ondergaan onze thuisbatterijen uitgebreide tests en certificeringen om te voldoen aan strikte veiligheidsvereisten, waardoor ze als betrouwbare en veilige energieopslagoplossingen voor thuis worden beschouwd.

Begrippenlijst

Een omvormer voor zonne-energie is een omvormer die de gelijkstroom afkomstig van zonnepanelen omzet in elektriciteit die geschikt is voor gebruik. Soms heb je een aparte batterij-omvormer nodig als je bestaande omvormer van je zonnepanelen niet geschikt is om direct aan een thuisbatterij aangesloten te worden. Deze batterij-omvormer zal dan de stroom weer van wisselstroom naar gelijkstroom omzetten, zodat deze de batterij kan voeden, en andersom, zodat je energie van je thuisbatterij weer kunt gebruiken voor je huis! Een hybride omvormer is een omvormer waar je tegelijkertijd je zonnepanelen en je thuisbatterij op kunt aansluiten, er is dus slechts eenmalig een omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom nodig, waardoor deze minder energie verliezen. Hybride omvormers zijn vaak iets duurder, maar je bespaart er op den duur weer mee vanwege minder energieverlies en het niet hoeven aan te schaffen van een extra batterij-omvormer.

Capaciteit in kWh (kilo-Watt-uur) is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een thuisbatterij. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie je kunt opslaan. Vermogen staat voor de kracht waarmee deze energie wordt verbruikt. Als je omvormer een vermogen heeft van 5 kW, betekent dat dat je een thuisbatterij van 10 kWh in twee uur leeg kunt maken. Het is belangrijk om je vermogen af te stemmen op je gebruikseisen. Als je veel apparaten tegelijkertijd aanzet, zoals een stofzuiger van 900 Watt, een wasmachine van 3 kW en een inductiekookplaat van 2 kW, moet je dus een vermogen kunnen leveren van ongeveer 6 kW. Als jouw omvormer een maximaal vermogen van 5 kW heeft, heb je nog steeds 'hulp' van het net nodig om tot 6 kW te komen!

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas (de zogenoemde 'day ahead markt'). Dit betekent dat de prijzen een dag van te voren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. De verbruikte elektriciteit en gas wordt achteraf in rekening gebracht aan de hand van de verbruiksgegevens die door de slimme meter worden bijgehouden.

Eigenverbruik (ook wel zelfconsumptie) staat voor de hoeveelheid zonne-energie die jij zelf opwekt, ook zelf gebruikt. Gemiddeld gebruikt een Nederlander slechts 30% van de door haar opgewekte zonne-energie. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Dit percentage is zo laag omdat je overdag het grootste deel van je zonne-energie opwekt, terwijl je het minste gebruikt omdat je bijvoorbeeld op kantoor werkt. Door je zonne-energie overdag op te slaan, en te bewaren voor ‘s avonds verhoog je dus je eigenverbruik, hoef je minder energie van het net af te halen en bespaar je op je energierekening. Gemiddeld kan een thuisbatterij je eigenverbruik verhogen tot ongeveer 70%.

Werknemer Accuselect geeft telefonisch advies over thuisbatterijen

Staat jouw vraag er niet bij?

Schroom dan niet om contact op te nemen

info@accuselect.nl+31 (0) 85 109 12 66