Veelgestelde vragen

Vragen? Anwoorden!

Thuisbatterij

Een cyclus van een thuisbatterij is een definitie van gebruik. Een cyclus betekent één keer volledig opladen en één keer volledig ontladen. Wanneer jouw batterij maar half wordt opgeladen en ontladen telt dit als een halve cyclus. Bij Accuselect bieden we kwalitatieve thuisbatterijen van Europese producenten met een unieke levensduur van meer dan 10.000 cycli. Zo gaat jouw thuisbatterij meer dan 20 jaar mee, waar dat bij concurrenten vaak maximaal 15 jaar is.

De meeste thuisbatterijen hebben een fabrieksgarantie van 10 jaar met een minimale bruikbare capaciteit van minimaal 80% binnen deze garantieperiode. Na deze 10 jaar kan het zo zijn dat je thuisbatterij nog jaren mee gaat. De thuisbatterijen van GivEnergy kennen een garantie van 12 jaar, en de thuisbatterijen van sonnen 10 jaar. Beiden hebben ze een garantie van 10.000 cycli, wat betekent dat de verwachte levensduur van thuisbatterijen zo'n 25 jaar is bij normaal gebruik.

Garanties op thuisbatterijen verschillen enorm. Op sommige thuisbatterijen zit maar 5 jaar garantie, soms wordt de garantie in cycli uitgedrukt, soms zijn er een heleboel voorwaarden aan de garantie. Zo biedt de Nexus thuisbatterij slechts 6000 cycli garantie, of een levensduur van 7 jaar. Bij Accuselect staan we voor kwaliteit en duurzaamheid. Dat kan pas echt met hoogwaardige thuisbatterijen met een lange levensduur en garantie. Zo wordt jouw investering in verduurzaming meer waard.

Onze thuisbatterijen van sonnen hebben een garantie van 10 jaar op het gehele systeem, en bieden meer dan 10.000 cycli. Wanneer er vervanging nodig is van de thuisbatterij krijg je een geheel nieuw systeem, niet alleen de dagwaarde. Dat is uniek. Onze thuisbatterijen van GivEnergy hebben een uniek lange garantie van 12 jaar op de thuisbatterij en de omvormer. Zo weet je dat jouw thuisbatterij de investering waard is.

Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is een energieopslagsysteem waarin je onder andere zonne-energie en windenergie kunt opslaan. In plaats van overtollige zonne-energie terug te leveren aan het energienet, slaat de thuisbatterij nu dit overschot op voor later gebruik. Wanneer de zon ondergaat of je zonnepanelen tijdelijk niet voldoende stroom opwekken om aan de energiebehoefte in huis te voldoen, kun je eenvoudig overschakelen naar de opgeslagen energie in de thuisbatterij. Hierdoor hoef je niet meteen stroom van het energienet af te nemen. Daardoor verdubbel je gemiddeld het percentage van je zonne-energie dat je zelf gebruikt.

LFP (of LiFePO4) staat voor lithium-ijzer-fosfaat, een type lithium-ionbatterij die wordt gebruikt in onze thuisbatterijen. LFP onderscheidt zich van andere batterijchemiën door zijn hoge energiedichtheid, lange levensduur, en veiligheid. LFP-batterijen zijn bekend om hun stabiliteit en weerstand tegen oververhitting, wat ze een betrouwbare keuze maakt voor energieopslag. Gegeven hun duurzaamheid en prestaties gebruiken de batterijen van Accuselect allemaal de LFP-chemie.

Wij raden een 3x25 A aansluiting aan omdat je dan meer vermogen over je aansluiting kan laten lopen. Bij een monofase aansluiting van 35 A is het maximale vermogen dat je mag leveren of afnemen 8 kW, hier kom je al snel aan bij een waterkoker, inductieplaat, stofzuiger en oven. Als je dan ook nog zonnepanelen toevoegt kom je snel bij de limiet als je ook slim wilt handelen met het net. Wij raden aan om een driefase netaansluiting aan te vragen bij je netbeheerder, en je meterkast door je lokale elektricien hierop voor te laten bereiden omdat je dan meer vermogen kwijt kan, waardoor je gericht op de toekomst bent waarin onze huizen verder blijven elektrificeren. Mocht je namelijk ooit meer zonnepanelen of een warmtepomp installeren, en je daarvoor een driefase aansluiting nodig hebt, dan is het zonde als de batterij monofasefase gekoppeld is.

Ja, met een thuisbatterij kun je noodstroom regelen, waardoor je beschermd bent tegen stroomuitval en nooit meer in het donker zit. Onze thuisbatterijen worden gekoppeld aan geselecteerde groepen in je meterkast, zoals je vriezer of verlichting. Op het moment dat de spanning van het stroomnet uitvalt detecteert de thuisbatterij dit en schakelt de stroomvoorziening van die geselecteerde groepen over naar je thuisbatterij, waardoor je altijd stroom hebt op deze groepen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de optionele EPS-functie die stroomuitval detecteert, waarna de thuisbatterij automatisch overschakelt naar de noodstroomvoorziening.
Lees hier meer over op de pagina: “Back-up voor stroomuitval”.

Als een Brits merk staat GivEnergy bekend om zijn sterke kwaliteit, waardoor hun producten duurzaam en betrouwbaar zijn. Wat GivEnergy onderscheidt, is de garantie van 12 jaar en meer dan 10.000 cycli, wat resulteert in een levensduur van gemiddeld  20 jaar bij normaal gebruik, in tegenstelling tot de gebruikelijke 15 jaar die veel concurrenten bieden. Bovendien biedt GivEnergy de mogelijkheid om modules toe te voegen, waardoor je altijd de perfecte grootte kunt bereiken die past bij jouw huishouden. Deze combinatie van kwaliteit, garantie, lange levensduur en modulariteit maakt GivEnergy een zeer aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare en aanpasbare oplossing voor thuisbatterijen.

Als een Duits merk staat sonnen bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit, wat resulteert in betrouwbare en duurzame producten. Wat sonnen onderscheidt is de levensduur van hun batterijen, die 25 jaar of langer kan zijn dankzij hun unieke celoptimalisatietechnologie, welke zonder problemen voor minstens 10.000 cycli zorgt. Dit is aanzienlijk langer dan de 15 jaar die vaak door concurrenten wordt geboden. Bovendien biedt sonnen een alles-in-één oplossing, waardoor klanten een volledig geïntegreerd en gebruiksklaar systeem krijgen.

Ook kan het driefase systeem van sonnen, de sonnenBatterie 10 performance, het volledige noodstroomvermogen over 1 van de 3 fasen leveren, in tegenstelling tot andere systemen, die een lagere stroomlimiet per fase hebben.

Deze combinatie van kwaliteit, garantie, lange levensduur en alles-in-één oplossing maakt sonnen een zeer aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een hoogwaardige en complete thuisbatterij oplossing.

Ja, bij AccuSelect bieden we thuisbatterijen aan die uitbreidbaar zijn, zoals die van GivEnergy. Deze batterijen zijn ontworpen met het oog op flexibiliteit, waardoor je modules kunt toevoegen naar jouw veranderende behoeften. Of het nu gaat om een grotere energieopslagcapaciteit voor een groeiend energieverbruik of om het aanpassen aan veranderende omstandigheden, het toevoegen van modules stelt je in staat om de thuisbatterij te schalen op basis van jouw huishoudelijke vereisten. Met Accuselect ben je dus voorbereid op de toekomst en kun je gemakkelijk jouw energieopslagoplossing aanpassen aan jouw evoluerende behoeften.

Installatie en praktische zaken

De benodigde opslagcapaciteit varieert per huishouden en hun specifieke behoeften. Gebruik onze handige tool op de website om precies te bepalen hoeveel je kunt besparen en welk systeem het beste bij jouw huishouden past. Zo krijg je een oplossing op maat die perfect aansluit op jouw energieverbruik en -behoeften.

Het batterijsysteem kan op bijna alle plaatsen huis worden bevestigd, zolang het batterijsysteem grotendeels droog blijft. Plaatsing in de schuur of onder een afdakje buiten behoren tot de mogelijkheden. Kamertemperatuur bevordert de levensduur, maar bepaalde systemen kunnen ook buiten geplaatst worden. Het is hierbij echter van belang dat de thuisbatterij beschermd wordt tegen verwarming door zonneschijn en tegen regen, bijvoorbeeld met een afdakje.

Het batterijsysteem kan op de vloer worden geplaatst of tegen de muur worden bevestigd. Daarnaast hoeft het batterijsysteem niet per se in de buurt van een meterkast te worden geplaatst, maar maakt dat het kabeltraject wel makkelijker.

Wanneer de thuisbatterij is geplaatst wordt de batterij-omvormer aangesloten op het energienetwerk. Dit gebeurt binnenshuis, via de meterkast. Gelukkig kunnen onze installateurs bijna al het werk hiervan altijd zelf doen. Zo zullen we een aardlekautomaat plaatsen. Een aardlekautomaat is een combinatie van een groep en een aardlekschakelaar in één kastje. Hiermee zorgen we dat jouw thuisbatterij een eigen gescheiden systeem krijgt. Mocht er ooit een probleem zijn met de groep van de thuisbatterij, heb je verder nergens in huis last hiervan.
Daarnaast zekeren we de installatie af, en zorgen we dat je hoofdaansluiting niet wordt overbelast. Zo mag je maximaal 5 kW tegelijk terugleveren of afnemen van het net als je een monofase aansluiting hebt, en ongeveer 17 kW als je een driefase aansluiting hebt. Het is belangrijk om te weten welke aansluiting er in de meterkast nodig is, want de uitgangsstroom mag namelijk niet hoger zijn dan de gebruikte aardlekautomaat. Eén van onze adviseurs berekent dat voor jou.

Accuselect heeft directe samenwerking met de producenten van de thuisbatterijen. Ook hebben wij installateurs over het hele land. Hierdoor kunnen wij vaak op korte termijn installeren. Doorgaans is de levertijd van onze thuisbatterijen tussen de 1 en 2 maanden.

Na het intakegesprek zullen wij aan de slag gaan met het berekenen welke thuisbatterij bij jouw situatie past. We zullen de resultaten presenteren en de ideale thuisbatterij voor jouw situatie voorstellen in een BatterijPlan dat je per e-mail ontvangt. Dit is een prijsvoorstel. Als je concrete interesse hebt in het voorstel, zullen we een werkopname met een van onze installateurs inplannen om het installatietraject bij je door te nemen en zo een duidelijk beeld te krijgen van de installatiekosten. Deze kosten, samen met de kosten voor de batterij en omvormer, zullen we vervolgens naar je sturen in een offerte. Na acceptatie van de offerte zullen wij de materialen leveren en de installatie plannen!

De installatiekosten kunnen we exact berekenen wanneer we een werkopname hebben gepland. Dit doen we doorgaans nadat je concrete interesse hebt in het systeem dat we aanraden, en over wil gaan tot installatie. We plannen dan een werkopname met een van onze installateurs, die langskomt en een installatieplan a.d.h.v. de beschikbare ruimte, meterkast en kabeltraject zal maken. Hieruit kunnen we de kosten opmaken en aan je presenteren in een offerte. Bij acceptatie van de offerte zullen we de producten leveren en komen installeren.

De bekabeling tussen de omvormer en de batterij worden standaard meegeleverd. De verbinding met de meterkast vanaf de omvormer loopt voor omvormers met een vermogen van 8 kW of lager via een 5x4mm2 kabel voor de AC-stroom. Hiervan zijn er twee nodig wanneer er ook een noodstroom aansluiting nodig is, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een EPS-box. Verder wordt er een UTP Cat6 kabel naar de meterkast verbonden om de omvormer te verbinden met de Energie-meter die we plaatsen. Wanneer er slimme sturing via Bliq wordt geplaatst dan zal er een extra UTP Cat6 kabel tussen de omvormer en de meterkast getrokken moeten worden. Standaard dus 2x UTP Cat6 en een YMVK 5x4mm2 kabel.

Ja, thuisbatterijen kunnen buiten worden ingezet, mits ze worden beschermd tegen direct zonlicht en worden geplaatst op een locatie die wordt afgeschermd tegen regen en vocht. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het installeren van een afdakje of het plaatsen van de batterij in een schuur of overdekte ruimte. Door de batterij op deze manier te beschermen, kan deze veilig en efficiënt buiten worden gebruikt.

Over het algemeen kan je voor monofase thuisbatterijen rekening houden met een formaat van 50 cm breed en 30 cm diep. De hoogte hangt meestal af van de capaciteit. Driefase systemen nemen wat meer ruimte in, houd dan rekening met 70 cm breed, 40 cm diep, en 180 cm hoog. Kijk op de productpagina voor de gedetailleerde eigenschappen van de verschillende thuisbatterijen.

Je kunt nagaan bij je verzekeraar of een thuisbatterij is opgenomen in de polis. Bij bijvoorbeeld Interpolis is een thuisbatterij, net zoals zonnepanelen, standaard meeverzekerd. Controleer dit vooral zelf bij je eigen verzekeraar, en of hier nog speciale voorwaarden voor gelden.

Ja, zonnepanelen kunnen direct op je thuisbatterij worden aangesloten, ongeacht het type zonnepaneel systeem, omdat het systeem gekoppeld wordt aan de meterkast. Als je wilt dat je zonnepanelen direct worden aangesloten op de thuisbatterij, raden we aan te kiezen voor de GivEnergy thuisbatterij. Deze thuisbatterij is uitgerust met een hybride omvormer die rechtstreeks kan worden verbonden met de zonnepanelen.

Ja, maar niet met elk thuisbatterij merk. Met een thuisbatterij die is uitgerust met een ingebouwde noodstroom functie kunnen jouw zonnepanelen blijven werken tijdens stroomuitval. Normaal gesproken schakelen zonnepanelen automatisch uit om te voorkomen dat ze stroom terugleveren aan het net tijdens een stroomstoring, uit veiligheidsoverwegingen voor werknemers die aan het net werken. Echter, met onze sonnenBatterie Performance 10 en sonnenProtect8000 noodstroomoplossing kunnen we een micro-grid van je woning maken. Zo kun je nog steeds profiteren van zonne-energie tijdens een stroomstoring, waardoor je zelfvoorzienend blijft en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Financieel en gebruiksgemak

Ja, een adviesgesprek is geheel gratis.

Binnenkort kun je bij Accuselect een thuisbatterij leasen. Hiervoor zijn we hard bezig, omdat we zo thuisbatterijen inclusief slimme aansturing nog toegankelijker maken. Je zult in dat geval de thuisbatterij huren met een looptijd van 10 jaar. Naar verwachting zal het leasen van thuisbatterijen in het derde kwartaal van 2024 worden gelanceerd.

Als je kiest voor aansturing op dynamische energieprijzen, kun je je gemiddelde besparing berekenen door te kijken naar je beschikbare opslagcapaciteit en het gemiddelde prijsverschil tussen energieprijzen gedurende een dag bij een dynamisch energiecontract. De besparingen van Powerselect worden berekend door het verschil in energieprijs tussen momenten van hoge en lage tarieven te vermenigvuldigen met de verhandelbare capaciteit per dag. Bij een 10 kWh thuisbatterij is dat bijvoorbeeld €0,15 x 10 x 365 = €550 per jaar, zonder dat daar überhaupt het verdere gebruik van zonne-energie in is meegenomen. Ons aansturingssysteem, Powerselect, laadt op wanneer de energieprijzen laag zijn en verkoopt energie wanneer de prijzen hoog zijn, waardoor het verschil tussen deze prijzen wordt omgezet in winst. Daarnaast gebruik je zelf stroom die gekocht is op goedkope momenten, waardoor je altijd de laagste prijs betaalt en dus bespaart. Als je kiest voor aansturing op de onbalansmarkt door Frank Energie, wordt je thuisbatterij ingezet om het nationale energienet te stabiliseren. Gemiddeld leverde dat in 2023 maar liefst €0,33 per kWh per dag op. Een 10 kWh thuisbatterij kon dus €1200 per jaar aan rendement genereren. In 2024 zien we echter de vergoeding per kWh die je beschikbaar stelt op de onbalansmarkt stijgen naar €0,45 per kWh. Een fors rendement dus.

Nee, onze slimme aansturing, Powerselect, hebben we zo flexibel mogelijk proberen te houden. Hierdoor maakt het niet uit of je blijft bij je huidige, of juist kiest voor een nieuwe energieleverancier. Het enige wat je nodig hebt is een dynamische energieleverancier.

Ja, het is mogelijk om 21% BTW terug te vragen na de aanschaf van je thuisbatterij van Accuselect. Voor zonnepanelen betaal je als consument momenteel al 0% BTW in Nederland. Met onze dynamische energiecontracten is het nu ook mogelijk om voor onze thuisbatterijen BTW-teruggave aan te vragen via De Centrale. De voorwaarden en hoe je dit kan doen vind je terug op onze pagina: “BTW teruggaven”.

Wij kunnen geen exacte einddatum geven voor de onbalansmarkt, omdat deze afhankelijk is van verschillende factoren, zoals regelgeving, technologische ontwikkelingen en marktvraag. De onbalansmarkt is een essentieel onderdeel van het energiesysteem en speelt een cruciale rol in het balanceren van vraag en aanbod. Op dit moment groeit het aantal duurzame energie opwekkers, en stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Dit geeft een grotere onbalans. We plaatsen in Nederlands steeds meer flexibele opslagcapaciteit om dit tegen te gaan, maar de groei daarvan loopt ver achter de groei van meer duurzame energie opwekking.

Bij Accuselect, geloven we sterk in het feit dat thuisbatterijen steeds rendabeler zullen worden naarmate de onbalans op het energienet groter wordt, we meer moeten kunnen vertrouwen op duurzame energie, regelgeving het aantrekkelijker zal maken meer energie in eigen beheer te houden, en omdat het een ideale manier is om zeker te zijn van jouw energievoorziening.

EPEX (European Power Exchange, voorheen APX) is de handelsplaats waar elektriciteit op dagbasis wordt verhandeld. De EPEX is een spotmarkt, wat betekent dat er wordt gehandeld in uur-prijzen. Alle energieleveranciers kopen op de Day-ahead-market (DAM) energie in voor hun klanten en handelen zelf op dit platform. Omdat de prijs van energie per uur verschilt, kun je hier slim mee omgaan. Zo is overdag vaak de stroomprijs het laagst of is de stroomprijs negatief, en ‘s avonds is deze juist het hoogste. Dat komt omdat dan de vraag naar stroom het hoogst is, en het aanbod van duurzame energie het laagste. Je thuisbatterij kan hier op anticiperen door op de goedkoopste momenten energie in te kopen, en dit op de duurste momenten te verkopen. Zo handelt jouw thuisbatterij automatisch met stroom!

De onbalansmarkt is een essentieel onderdeel van het elektriciteitsnetwerk waar vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht worden gehouden. Wanneer de vraag naar elektriciteit afwijkt van de voorspelde vraag, ontstaat er een onbalans. In de onbalansmarkt kunnen energieproducenten en -leveranciers deze onbalans corrigeren door energie te kopen of verkopen om het net in evenwicht te brengen. Dit wordt mede gedaan door thuisbatterijen in te zetten. Deze kunnen op momenten van onbalans bijspringen en stroom leveren/kopen om te zorgen dat dit zo veel mogelijk in balans blijft. De onbalansmarkt speelt een cruciale rol in het handhaven van de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet.

Duurzaamheid en milieu-impact

Ja, een thuisbatterij draagt bij aan duurzaamheid doordat het je in staat stelt om veel meer van je eigen groene zonne-energie te gebruiken in plaats van grijze stroom afkomstig van fossiele brandstoffen van het net af te nemen. Door het hebben van een thuisbatterij kun je je zelfconsumptie verhogen van 30% naar 70%. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamer energieverbruik van jouw huishouden, maar ontlast ook het net, waardoor er weer ruimte is voor verdere elektrificatie. Daarnaast zijn onze thuisbatterijen gemaakt van duurzame materialen die gerecycled kunnen worden.

Met Lithium-IJzerfosfaat is er doorgaans geen onderhoud nodig. Je thuisbatterij heeft namelijk een Battery Management System (BMS) dat automatisch o.a. de temperatuur, state-of-charge, cycli, en het vermogen van elke batterijcel analyseert. Zolang de batterij is geïnstalleerd in een daarvoor geschikte ruimte die voldoet aan de product voorwaarden, is onderhoud eigenlijk niet nodig. Je thuisbatterij degradeert langzaam over de tijd. Dat is normaal. Je kunt een aantal dingen doen om de levensduur van je batterij te optimaliseren. Zo is het niet gewenst om je batterij van 0% tot 100%, en weer terug naar 0% te ontladen, dan komt er namelijk meer warmte vrij dan bij 10% naar 90% bijvoorbeeld. Gelukkig regelt de BMS van de thuisbatterij dit vaak automatisch!

Accuselect, onze thuisbatterijen en aansturing, spelen een cruciale rol in de energietransitie door het bevorderen van decentralisatie en duurzaamheid in het energielandschap. Onze thuisbatterijen helpen de energietransitie door overtollige energie op te slaan die wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Door energie op te slaan wanneer de vraag laag is en deze vrij te geven wanneer de vraag hoog is, helpen thuisbatterijen het elektriciteitsnet in balans te brengen en de behoefte aan fossiele brandstoffen te verminderen. Bovendien stellen thuisbatterijen huiseigenaren in staat om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk te zijn van het centrale elektriciteitsnet, waardoor ze een actieve rol kunnen spelen in de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

Accuselect, onze thuisbatterijen en aansturing dragen bij aan het versterken en stabiliseren van het energienet door vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Onze thuisbatterijen helpen het energienet door overtollige energie op te slaan tijdens periodes van lage vraag en deze vrij te geven wanneer de vraag piekt. Hierdoor wordt de belasting op het net verminderd tijdens piekuren en kan de energie-efficiëntie worden verbeterd. Het mooie van dit alles, naast dat je hiermee het net helpt, verdien je er ook nog eens geld aan!

Thuisbatterijen vormen over het algemeen geen brandgevaar, grotendeels dankzij hun geavanceerde technologieën en gebruikte materialen, zoals Lithiumijzerfosfaat (LFP). Onze batterijen worden zorgvuldig vervaardigd volgens strenge veiligheidsnormen en zijn ontworpen om thermische problemen te minimaliseren. Met name LFP-batterijen staan bekend om hun veiligheid en verminderd risico op oververhitting, wat de kans op brand aanzienlijk verkleint. Daarnaast ondergaan onze thuisbatterijen uitgebreide tests en certificeringen om te voldoen aan strikte veiligheidsvereisten, waardoor ze als betrouwbare en veilige energieopslagoplossingen voor thuis worden beschouwd.

Begrippenlijst

Een omvormer voor zonne-energie is een omvormer die de gelijkstroom afkomstig van zonnepanelen omzet in elektriciteit die geschikt is voor gebruik. Soms heb je een aparte batterij-omvormer nodig als je bestaande omvormer van je zonnepanelen niet geschikt is om direct aan een thuisbatterij aangesloten te worden. Deze batterij-omvormer zal dan de stroom weer van wisselstroom naar gelijkstroom omzetten, zodat deze de batterij kan voeden, en andersom, zodat je energie van je thuisbatterij weer kunt gebruiken voor je huis! Een hybride omvormer is een omvormer waar je tegelijkertijd je zonnepanelen en je thuisbatterij op kunt aansluiten, er is dus slechts eenmalig een omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom nodig, waardoor deze minder energie verliezen. Hybride omvormers zijn vaak iets duurder, maar je bespaart er op den duur weer mee vanwege minder energieverlies en het niet hoeven aan te schaffen van een extra batterij-omvormer.

Capaciteit in kWh (kilo-Watt-uur) is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in een thuisbatterij. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie je kunt opslaan. Vermogen staat voor de kracht waarmee deze energie wordt verbruikt. Als je omvormer een vermogen heeft van 5 kW, betekent dat dat je een thuisbatterij van 10 kWh in twee uur leeg kunt maken. Het is belangrijk om je vermogen af te stemmen op je gebruikseisen. Als je veel apparaten tegelijkertijd aanzet, zoals een stofzuiger van 900 Watt, een wasmachine van 3 kW en een inductiekookplaat van 2 kW, moet je dus een vermogen kunnen leveren van ongeveer 6 kW. Als jouw omvormer een maximaal vermogen van 5 kW heeft, heb je nog steeds 'hulp' van het net nodig om tot 6 kW te komen!

Eigenverbruik (ook wel zelfconsumptie) staat voor de hoeveelheid zonne-energie die jij zelf opwekt, ook zelf gebruikt. Gemiddeld gebruikt een Nederlander slechts 30% van de door haar opgewekte zonne-energie. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Dit percentage is zo laag omdat je overdag het grootste deel van je zonne-energie opwekt, terwijl je het minste gebruikt omdat je bijvoorbeeld op kantoor werkt. Door je zonne-energie overdag op te slaan, en te bewaren voor ‘s avonds verhoog je dus je eigenverbruik, hoef je minder energie van het net af te halen en bespaar je op je energierekening. Gemiddeld kan een thuisbatterij je eigenverbruik verhogen tot ongeveer 70%.

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas (de zogenoemde 'day ahead markt'). Dit betekent dat de prijzen een dag van te voren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. De verbruikte elektriciteit en gas wordt achteraf in rekening gebracht aan de hand van de verbruiksgegevens die door de slimme meter worden bijgehouden.

Werknemer Accuselect geeft telefonisch advies over thuisbatterijen

Staat jouw vraag er niet bij?

Schroom dan niet om contact op te nemen

info@accuselect.nl+31 (0) 85 109 12 66