Biljoenen Besparen Met een Decentraal Energienet

Paul Schellekens

24-02-2025
6
minuten
Thuisbatterij
Aansturing

Het elektriciteitsnet staat onder toenemende druk door de groei van duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. In Nederland leidt dit tot netcongestie: momenten waarop het netwerk de opgewekte energie niet meer efficiënt kan verwerken, en de kabels in de grond simpelweg te dun zijn. Dat betekent dat er niet altijd stroom meer geleverd (of opgewekt) kan worden. Deze situatie vraagt om innovatieve oplossingen, en thuisbatterijen spelen hierin een cruciale rol.

Volgens het New Energy Outlook: Europe rapport van BloombergNEF vereist de transitie naar een netto-nuleconomie in Europa meer dan $32 biljoen aan investeringen in energie en gerelateerde technologieën tegen 2050. Dit scenario, waarin de laagst mogelijke kosten worden geselecteerd om elke sector koolstofvrij te maken, benadrukt de noodzaak van een drastische toename van investeringen in koolstofarme technologieën. In 2022 investeerde Europa $227 miljard in de energietransitie, maar om op koers te blijven, moeten de jaarlijkse investeringen in schone energie, elektrische voertuigen, warmtepompen en duurzame materialen minstens drie keer zo hoog zijn voor de rest van dit decennium, en vier keer zo hoog in de jaren 2030.

De Rol van Thuisbatterijen in een Decentraal Energienet

Thuisbatterijen bieden een gedecentraliseerde oplossing voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Ze helpen bij het opslaan van overtollige energie wanneer er een overschot is en stellen huishoudens in staat om deze energie te gebruiken op piekmomenten. Hierdoor ontstaat er een flexibeler en efficiënter energiesysteem waarin lokaal opgewekte energie ook lokaal wordt verbruikt. Ook heeft de thuisbatterij een rol in het ontlasten van het energienet bij overschotten op het net. Deze overschotten wordt nu op landelijk niveau gemonitord en beloond, maar het wordt ook steeds belangrijker dit juist regionaal te doen: Als in Friesland er een tekort aan stroom is kan er een overschot in Zeeland zijn. Dit regionaal of zelfs lokaal benaderen van het energienet, ookwel de decentralisatie van het energienet, gebeurd al volop in het Verenigd Koninkrijk, wanneer jij wordt beloond met lagere energiekosten wanneer het windmolen- of zonnepark in jouw buurt flink wat stroom produceert.

Een decentraal energienetwerk biedt meerdere voordelen:

  1. Lokale energieconsumptie: Regionaal opgewekte energie blijft in de regio, wat transportverliezen minimaliseert en het net minder belast.
  2. Verhoogde flexibiliteit: Huishoudens en bedrijven kunnen met slimme flexibele assets zoals thuisbatterijen hun energieopslag en -verbruik optimaliseren.
  3. Minder afhankelijkheid van grootschalige infrastructuur: Door de energievoorziening lokaal te organiseren, wordt de druk op grootschalige energiecentrales en transmissienetten verlicht.
  4. Ondersteuning van het net: Door slim op te slaan en terug te leveren, helpen thuisbatterijen netcongestie te verminderen en stabiliteit te bieden.
  5. Financiële voordelen: Een slim, decentraal energienetwerk verlaagt de totale kosten door efficiënter energiegebruik, vermindert onbalanskosten op het net en minimaliseert de noodzaak voor grootschalige infrastructuurinvesteringen. Hierdoor kunnen zowel consumenten als energieleveranciers profiteren van een stabielere en goedkopere energievoorziening.

Echter, om het maximale potentieel van thuisbatterijen en decentrale energievoorziening te benutten, moeten ze op een slimme manier worden aangestuurd. Ongecoördineerd gebruik kan juist extra belasting op het net veroorzaken, bijvoorbeeld als veel batterijen tegelijk opladen of ontladen.

Powerselect: Slimme Aansturing voor een Efficiënt Energienet

Bij Powerselect geloven we dat slimme software de sleutel is tot een optimaal gebruik van thuisbatterijen. Onze technologie verbindt huishoudens met energieleveranciers en netbeheerders om vraag en aanbod naadloos op elkaar af te stemmen. Door slimme samenwerkingen met energieleveranciers kan jouw thuisbatterij:

  • Automatisch energie opslaan en verbruiken op basis van dynamische energieprijzen.
  • Samenwerken met het net om pieken en dalen in de energievoorziening te balanceren.
  • De impact van netcongestie verminderen door op strategische momenten energie te bufferen.
  • Lokale opwekking koppelen aan lokaal verbruik, waardoor het energienet minder wordt belast en de afhankelijkheid van grote energiecentrales afneemt.

De Toekomst van Energie: Samen Werken aan Oplossingen

De energietransitie vraagt om innovatieve en schaalbare oplossingen. Thuisbatterijen zijn een belangrijke bouwsteen voor een duurzamer en veerkrachtiger energienet, maar alleen als ze slim worden ingezet. Met Powerselect bieden we een platform dat huishoudens, energieleveranciers en netbeheerders met elkaar verbindt, zodat energie optimaal benut wordt en het netwerk efficiënter functioneert.

Door samen te werken aan een gedecentraliseerd en intelligent energienet kunnen we niet alleen de druk op het netwerk verlichten, maar ook een duurzamer en kosteneffectiever energiesysteem creëren. De toekomst van energie is slim, flexibel en collectief – en Powerselect speelt hierin een sleutelrol.

Bekijk dit ook