Maximaliseer je rendement terwijl je bijdraagt aan de energietransitie: zo handel jij op de onbalansmarkt met een thuisbatterij

Paul Schellekens

22-04-2024
5
minuten
Aansturing

Door te handelen op de onbalansmarkt maximaliseer je jouw rendement en draag je tegelijkertijd bij aan de energietransitie. Met een thuisbatterij kun jij nu mee handelen op deze onbalansmarkt. Lees in dit artikel wat de onbalansmarkt precies is, hoe jij op de onbalansmarkt inspeelt en wat dit betekent voor het rendement van jouw thuisbatterij.

Wat is de onbalansmarkt?

De onbalansmarkt is een dynamische energieomgeving waarin grote fluctuaties in vraag en aanbod van elektriciteit voortdurend optreden. Landelijke netbeheerder Tennet handelt op deze markt en moet voortdurend anticiperen op veranderingen. Dit kunnen plotselinge veranderingen in weersomstandigheden zijn, het uitvallen van energiecentrales of een te groot overschot in opgekochte energie. Deze veranderingen worden groter en groter door de groeiende natuurlijke energiebronnen, en creëren hiermee een grotere onbalans op het energienet.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, vertrouwt Tennet op een mix van financiële prikkels om marktspelers zoals energieleveranciers aan te moedigen bij te dragen aan het handhaven van balans. Is er een te groot overschot aan energie dat vast zit op het net? Dan kun je deze stroom van het net op slaan. Is er opeens veel minder zon dan verwacht in de zomer? Dan kun jij energie afstaan aan het net. Hiermee draag je bij aan de netbalancering en krijg je daarvoor een beloning. Tot voorheen was het nog niet mogelijk om hiervan te profiteren, tot de komst van de slimme thuisbatterij.

Hoger rendement en een lagere terugverdientijd

Met een thuisbatterij kun jij deelnemen aan de onbalansmarkt. Wat dit zo aantrekkelijk maakt is dat een thuisbatterij en de kosten van je energie een stuk lucratiever worden. Een thuisbatterij die slim wordt aangestuurd om te handelen op de onbalansmarkt zorgt namelijk voor een optimalisatie van het verdienmodel achter de batterij.

Door te handelen op onbalansmarkt zorg je voor hoger rendement van je thuisbatterij. Dit komt omdat er voortdurend wat aan de hand is op het energienet: er schuift bijvoorbeeld een wolk voor de zon of er schakelt een centrale af. Hierdoor is de markt erg volatiel, waardoor de winst uit de prijsfluctuaties veel hoger ligt en je meer rendement behaalt. Dit rendement komt neer op 30 tot 35 cent per kWh. Hierdoor had je in 2023 met een 10 kWh thuisbatterij zo’n 1330 euro kunnen verdienen: zo’n 700 euro extra ten opzichte van het handelen op dynamische energietarieven!

De terugverdientijd van een thuisbatterij wordt ook aanzienlijk verlaagd met het acteren op de onbalansmarkt. De terugverdientijd is vaak een belangrijk struikelblok bij het overwegen van de aanschaf van een thuisbatterij. Door het energienet te balanceren kunnen huiseigenaren aanzienlijke financiële voordelen behalen die bijdragen aan het sneller terugverdienen van hun investering. Met een thuisbatterij met onbalans aansturing via Frank Energie verdien je jouw thuisbatterij al binnen 4 tot 7 jaar terug! Met een garantie van gemiddeld 12 jaar, een levensduur van 20 jaar en het volledig terugkrijgen van de btw op het aankoopbedrag, heb je binnen een mum van tijd alleen nog maar winst op jouw thuisbatterij.

Met een onbalansaansturing verdien je jouw thuisbatterij al binnen 4 tot 7 jaar terug!

Zo handel jij mee op de onbalansmarkt

Om te handelen op de onbalansmarkt hoef je dus alleen een thuisbatterij en dynamisch energiecontract te hebben. Die doe je met een slim aangestuurde thuisbatterij die in staat is automatisch elektriciteit op te slaan wanneer het aanbod groter is dan de vraag, en deze opgeslagen energie vervolgens vrij te geven wanneer de vraag het aanbod overstijgt. Hier hoef je dus zelf niks voor te doen.

Wie dat wel voor jou doet is de Slim Stroom Handelen-aansturing van dynamisch energieleverancier Frank Energie. Wij hebben samen met Frank Energie de handen ineengeslagen en zijn met een initiatief gekomen om deze aansturing op de onbalansmarkt aan te bieden: de Slim Stroom Handelen-aansturing. Wij zorgen voor de perfecte thuisbatterij voor jouw situatie, Frank regelt de aansturing en de energie. Als jij gebruik maakt van deze Slim Stroom Handelen dienst, stuurt het algoritme van Frank Energie een van onze kwalitatieve thuisbatterijen zodanig aan dat er optimaal financieel rendement wordt behaald. Het algoritme bepaald wanneer er stroom geladen of ontladen moet worden om het net te balanceren. Zo handel jij zonder moeite mee op de onbalansmarkt, en pluk je maximaal de vruchten van deze markt.

Beter voor het energienet, beter voor de wereld

Door mee te doen op de onbalansmarkt doe je niet alleen iets goed voor jezelf. Het vermogen van thuisbatterijen om snel te reageren op veranderingen in vraag en aanbod maakt ze namelijk waardevol voor het Nederlandse energienet en voor duurzaamheid. Door thuisbatterijen in te zetten als flexibele bronnen van elektriciteit, kunnen netbeheerders de behoefte aan dure en vervuilende piekcentrales verminderen en tegelijkertijd de stabiliteit van het net handhaven. Bovendien kan het gebruik van thuisbatterijen helpen om hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie beter te integreren in het elektriciteitsnet, aangezien netbeheerders deze dan in mindere mate associëren met enkel energiebronnen die onbalans creëren.

Tijd voor een thuisbatterij?

Als jij wilt bijdragen aan de energietransitie en daarnaast ook je thuisbatterij snel wilt terugverdienen, is een slimme thuisbatterij van Accuselect in combinatie met een energiecontract bij Frank Energie een slimme investering. Begin je aanvraag direct via de rekentool.

Bekijk dit ook