Waarom Accuselect thuisbatterijen klaar voor de toekomst zijn

Melanie de reus

14-10-2024
7
minuten
Thuisbatterij
Aansturing

Met de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie wordt ons elektriciteitsnet steeds meer belast. De huidige infrastructuur van ons stroomnet kan de variërende opwekking van deze energiebronnen niet altijd aan, wat leidt tot pieken en dalen in de stroomvoorziening. Een slimme oplossing die zowel jou als het elektriciteitsnet ten goede komt, is de thuisbatterij. Maar niet zomaar een batterij: de toekomstbestendige thuisbatterij van Accuselect, ondersteund door het innovatieve Powerselect-platform.

Wat is een thuisbatterij, en waarom heb jij er baat bij?

Een thuisbatterij werkt als een buffer voor jouw energieverbruik. Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment nodig hebt, slaat de batterij deze overtollige energie op. Dit betekent dat je de opgeslagen energie kunt gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, bijvoorbeeld 's avonds of tijdens bewolkte dagen. Zo haal je het maximale uit je eigen opgewekte energie en bespaar je op je energierekening.

Maar een thuisbatterij doet meer dan alleen energie opslaan voor eigen gebruik. Op grotere schaal biedt de batterij flexibiliteit aan het elektriciteitsnet. Op momenten dat er een overschot aan energie is—denk aan zonnige of winderige dagen—kan de batterij energie opslaan die anders verloren zou gaan. En wanneer er een tekort aan energie is, kan de batterij juist energie terugleveren aan het net. Dit draagt bij aan de stabiliteit van het net en helpt netcongestie te voorkomen.

Wat is netcongestie, en hoe kan een thuisbatterij dit helpen oplossen?

Netcongestie ontstaat wanneer er meer stroom door het elektriciteitsnet moet dan de infrastructuur aankan. Dit gebeurt vooral op momenten dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is, terwijl er op dat moment te weinig vraag naar stroom is. Het net raakt dan ‘vol’, en de opgewekte energie kan niet meer goed worden verwerkt.

Een thuisbatterij helpt dit probleem te verlichten door overtollige energie op te slaan en terug te leveren op momenten dat het net deze energie nodig heeft. Dit zorgt niet alleen voor een stabieler elektriciteitsnet, maar levert jou als consument ook voordelen op. Met de slimme thuisbatterij van Accuselect kun je al profiteren van zogenaamde onbalansvergoedingen. Dit betekent dat je inkomsten kunt genereren door je batterij op de juiste momenten te laten inspelen op de behoeften van het net. Accuselect zorgt ervoor dat deze processen automatisch verlopen via Powerselect, zodat jij zonder zorgen kunt profiteren van de voordelen.

De waarde van een thuisbatterij op de lange termijn

Op dit moment is de aanleg van een robuuster elektriciteitsnet met dikkere kabels een mogelijke oplossing voor netcongestie. Maar dat kost veel tijd en geld voor de netbeheerders. Daarom zijn slimme oplossingen zoals thuisbatterijen essentieel voor de toekomst van onze energievoorziening. Niet alleen helpen ze bij het opvangen van pieken en dalen in de stroomvoorziening, maar ze worden ook steeds waardevoller naarmate de energiemarkt evolueert.

Vandaag de dag krijg je via de onbalansmarkt al mooie vergoedingen voor het balanceren van het landelijke elektriciteitsnet. In de toekomst komen daar ook netcongestievergoedingen bij, speciaal gericht op overvolle netten in jouw buurt. Dit maakt jouw thuisbatterij een nog slimmere investering voor de lange termijn. Accuselect werkt nauw samen met netbeheerder Alliander om huishoudens te belonen voor hun bijdrage aan de energietransitie. Samen ontwikkelen zij nieuwe oplossingen, zoals te zien was op de Alliander HEMS Demo Day, waar Accuselect trots de eerste concepten presenteerde.

Hoe maakt Accuselect het verschil?

De kracht van de thuisbatterij van Accuselect zit niet alleen in de technologie zelf, maar ook in de slimme koppeling met het Powerselect-platform. Dit platform maakt het mogelijk om de batterij naadloos te laten samenwerken met verschillende energieleveranciers en markten. Powerselect zorgt ervoor dat je automatisch profiteert van de nieuwste mogelijkheden om inkomsten te genereren met je batterij, zoals beloningen voor netbalancering en in de toekomst vergoedingen voor netcongestiemanagement.

Bovendien biedt Powerselect jou de flexibiliteit om zelf te kiezen welke oplossingen het beste bij je passen. Of je nu direct wilt profiteren van de onbalansmarkt of je batterij wilt voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen—Accuselect staat klaar om je te begeleiden. Zo blijft jouw investering toekomstbestendig, en draag je bij aan een stabiel en duurzaam energienetwerk.

Conclusie

Een thuisbatterij van Accuselect is meer dan alleen een slimme energieoplossing voor vandaag. Het is een investering in de toekomst, die jou als huishouden helpt om optimaal gebruik te maken van je eigen energieopwekking en tegelijkertijd een belangrijke rol speelt in de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Dankzij de samenwerking met partijen zoals Alliander en de innovatieve functies van het Powerselect-platform, ben je verzekerd van een oplossing die zich blijft aanpassen aan de veranderende energiemarkt. Zo blijf je voorbereid op de toekomst, terwijl je vandaag al profiteert van slimme vergoedingen en lagere energiekosten.

Bekijk dit ook