Extra terugleverkosten op zonnepanelen door steeds meer energieleveranciers in 2024: waarom en wat kun je er tegen doen?

Na vele pogingen door energieleveranciers en netbeheerders wordt de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd. Steeds meer energieleveranciers, zoals Eneco en Vandebron, zijn daardoor begonnen met het in rekening brengen van extra heffingen op terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. We horen je al zeggen: “Maar de salderingregeling is toch behouden, waar komen deze extra kosten dan vandaan?” Wij leggen je uit waarom er steeds meer extra heffingen worden gevraagd, en wat je ertegen kan doen.

Terugeleveren van zonne-energie boete

Waarom komen er terugleverkosten voor zonnepaneelhouders?

Energieleveranciers brengen terugleverkosten in rekening voor zonnepaneelhouders om de kosten voor het overbelaste energienetwerk recht te trekken. Dat gebeurt momenteel niet eerlijk vanwege de salderingsregeling, en deze extra heffingen moeten dat oplossen. Dat klinkt ingewikkeld, maar we leggen het stap voor stap voor je uit.

Het terugleveren door zonnepaneelhouders moet volledig worden vergoed door de energieleverancier. De massale installatie van zonnepanelen de afgelopen jaren heeft geleid tot een overschot aan energie op momenten dat de zon schijnt. Dit overbelast het energienet, wat vervolgens extra kosten met zich meebrengt voor energieleveranciers. Omdat die kosten moeten worden gecompenseerd, betaalt nu iedereen hiervoor een hogere prijs, waaronder ook mensen zonder zonnepanelen. Dat is niet eerlijk.

Om dit vervolgens recht te trekken, worden er voor zonnepaneelhouders extra kosten in rekening gebracht. Door zonnepaneelhouders te laten betalen voor de extra belasting die zij opleveren voor het stroomnetwerk, hopen energieleveranciers dat huishoudens hun eigen opgewekte energie op piekmomenten zelf gaan gebruiken. Dit kan leiden tot een duurzamer energieverbruik en een stabieler elektriciteitsnet.

Welke energieleveranciers rekenen terugleverkosten, en welke zullen volgen?

De energieleveranciers die in 2024 al kosten in rekening brengen voor teruggeleverde energie van zonnepanelen zijn Budget Energie, Vandebron, Vrijopnaam, Energie van Ons, OM nieuwe energie, Greenchoice en Eneco. Eneco en Greenchoice hebben een nieuw tariefplan voor klanten met zonnepanelen met een lagere vergoeding voor teruggeleverde energie.

Essent en Vattenfall onderzoeken momenteel of en hoe ze extra heffingen in rekening gaan brengen. Netbeheerder Enexis heeft aangekondigd dat ze vanaf 2025 "vergoeding voor congestie" in rekening gaan brengen aan energieleveranciers. Deze kosten kunnen uiteindelijk in de toekomst doorberekend worden aan klanten met zonnepanelen.

Zie onderstaande tabel om een duidelijk overzicht te krijgen van welke energieleverancier zichtbare terugleverkosten vragen. Voor een ontwarring van de wereld van de terugleverkosten verwijzen we je graag naar een verhelderende artikel van Stratergy.

Terugleverkosten zonne-energie energieleveranciers Nederland 2024
Gemaakt op 23 februari, 2024.

Terugleverkosten: wat kun je er tegen doen?

Terugleverkosten kunnen worden voorkomen door een aanschaf van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kan de opgewekte energie opgeslagen worden op de momenten dat er veel energie wordt opgewekt, en later gebruikt worden wanneer er geen zon is. Hierdoor wordt er minder energie teruggeleverd aan het net, kun jij besparen op je energiekosten en lossen we met elkaar congestieproblemen op het energienet op.

Echter, de toekomst van de salderingsregeling is onzeker. Het is mogelijk dat de regeling in de komende jaren alsnog wordt afgeschaft of gewijzigd. De aanschaf van een thuisbatterij kan hierin een interessante optie zijn om met slimme sturing zelf de controle te krijgen over jouw energie. Zo voorkom je extra kosten met je zonnepanelen, en gebruik je jouw opgeslagen energie op de momenten wanneer dat beter is voor het energienet.

Inmiddels kunnen we concluderen dat de energietransitie en de toenemende druk op het elektriciteitsnet leiden tot veranderingen in de manier waarop we omgaan met energie. De kosten voor teruggeleverde energie zijn een van de gevolgen van deze veranderingen. De impact op huishoudens met zonnepanelen is daardoor divers. Degenen die meer energie terugleveren dan dat ze verbruiken, zullen de meeste impact ervaren totdat de regeling wordt gewijzigd of afgeschaft. De terugverdientijd van zonnepanelen kan hierdoor langer worden.

Een thuisbatterij bij Accuselect kan een oplossing zijn om deze impact van terugleverkosten te beperken. Wil je meer informatie over hoe je kunt omgaan met de veranderingen in de energiemarkt en de impact ervan op jouw energierekening? Plan dan hier gratis een adviesgesprek in zodat wij jou persoonlijk kunnen adviseren.

Persoonlijk, vrijblijvend en gratis advies.

Bereken in 1 minuut jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom