De salderingsregeling blijft tot 2027, nóg rendabeler met een thuisbatterij!
Milan van Loo
Onder eigenaren van zonnepanelen en thuisbatterijen was in februari de stemming over de afschaffing van de salderingsregeling een belangrijk onderwerp bij het koffiezetapparaat. De Eerste Kamer besloot toen de subsidie van zonnestroom (de salderingsregeling) voorlopig in stand te houden. Het recente regeerakkoord heeft echter meer duidelijkheid gegeven over de toekomst van deze regeling: de salderingsregeling verdwijnt per 2027 in een keer. In dit blog vertellen we je graag wat je tot 2027 met een thuisbatterij kunt doen om rendabel met de salderingsregeling om te gaan.
De salderingsregelingsregeling blijft
In februari stemde een meerderheid van de senatoren tegen het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te schaffen. Op 16 mei werd in het nieuwe regeerakkoord duidelijk dat in 2027 de regeling wél afgeschaft wordt. Dit betekent dat tot 2027 consumenten niet gestimuleerd worden om de energie die ze zelf opwekken ook zelf te gebruiken, maar juist te verkopen aan het net.
Door het regeerakkoord ontstaan er tot 2027 andere positieve business cases voor de thuisbatterij. Doordat de salderingsregeling blijft bestaan, wordt het slim handelen van energie namelijk erg rendabel. De regeling zorgt er namelijk voor dat opgeslagen stroom net zoveel waard blijft als stroom die je kunt kopen van het net. Door de slimme aansturing van een thuisbatterij, in samenwerking met dynamische energiecontracten, koopt en verkoopt de batterij energie op de gunstigste momenten. Zo behaalt de thuisbatterij een uniek rendabel rendement en haal jij meer uit je energie, juist nu de salderingsregeling nog een tijdje aanblijft.
Verdienmodellen thuisbatterij
Laten we nog wat dieper in gaan op de belangrijkste verdienmodellen van de thuisbatterijen om het hele plaatje compleet te maken:
Zelfconsumptie
Doordat de thuisbatterij energie opslaat op momenten dat er teveel van is, heb je ook stroom op momenten dat bijvoorbeeld de zon niet schijnt zoals bijvoorbeeld in de avond. Dit zorgt ervoor dat je volledig zelfvoorzienend kan zijn. Doordat zonnepaneelbezitters na het behoud van de salderingsregeling afhankelijk zijn van de keuzes van energieleveranciers, gebeurt het steeds vaker dat deze ook kosten in rekening brengen. Met de keuze voor zelfconsumptie voorkom jij deze terugleverboetes, en verdubbel je ook nog eens je gebruik van eigen opgewekte groene energie.
Dynamische uurprijs sturing (EPEX)
Doordat de energieprijzen steeds vaker dynamisch zijn, kun je met een slim energiemanagementsysteem hier een hoog rendement uit halen. Jouw thuisbatterij zorgt er automatisch voor dat stroom op de goedkoopste momenten van de dag wordt ingekocht, en op de duurste momenten weer wordt verkocht. Zo heb jij altijd de goedkoopste energie in jouw batterij, en bespaar je maximaal.
Onbalans sturing
De grootste business case die zich voordoet bij het blijven van de salderingsregeling is het handelen op de onbalanssmarkt. Doordat er te veel mensen op een bepaald moment stroom nodig hebben of terug leveren kan er onbalans ontstaan. Deze onbalans kan gestuurd worden op de zogeheten onbalansmarkt.
Met een thuisbatterij speel je in op deze unieke business case met een gemaximaliseerd rendement. Wanneer jij namelijk handelt op de onbalansmarkt en bijdraagt aan de balancering, word jij rijkelijk beloond door je energieleverancier. Zo rijkelijk dat de terugverdientijd van een thuisbatterij wordt verlaagd naar 4 tot 6 jaar. Met een thuisbatterij bij Accuselect die een levensduur van 20 jaar hebben, zul jij vervolgens vele jaren lang profiteren van dit unieke rendement.
Met het nieuwe regeerakkoord blijft desalderingsregeling tot 2027, maar blijft deze nóg rendabeler met een thuisbatterij, en kun jij profiteren van uniek rendement.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een slimme thuisbatterij met de sturing van PowerSelect? Bekijk dan deze pagina en leer alles over de unieke business cases van onze thuisbatterijen.