De salderingsregeling verdwijnt per 2027: de toekomst van de thuisbatterij in beeld
Paul Schellekens
Het nieuwe regeerakkoord dat op 16 mei is overeengekomen heeft duidelijkheid gegeven over de toekomst van salderingsregeling: de salderingsregeling verdwijnt per 2027 in een keer. In dit blog vertellen we je wat je tot 2027 met een thuisbatterij kunt doen om rendabel met de salderingsregeling om te gaan, en hoe je voorbereid bent op de toekomst.
Wat staat er in het regeerakkoord?
Het nieuwe regeerakkoord, genaamd "Hoop, lef en trots", is onlangs gepresenteerd door de formerende partijen PVV, VVD, NBS en BBB. Het akkoord komt samen met een agenda voor de komende kabinetsperiode. Deze is gevuld met een breed scala aan onderwerpen, waaronder duurzaamheid, veiligheid, economie, zorg, wonen en criminaliteitsbestrijding. Er wordt fors geïnvesteerd in wind- en zonne-energie om in 2030 70% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen. Daarnaast wordt ingezet op energiebesparing, verduurzaming van de industrie en het stimuleren van circulair ondernemen. Deze maatregelen moeten bijdragen aan het uiteindelijke doel van een CO2-neutrale samenleving in 2050.
Naast deze punten is er besloten de salderingsregeling voor zonnepanelen sneller af te schaffen dan oorspronkelijk gepland. Ondanks eerdere tegenstand in de Eerste Kamer, zal de regeling op 1 januari 2027 in één keer verdwijnen, zoals vermeld in de budgettaire bijlage van het regeerakkoord. Deze regeling stelde eigenaren van zonnepanelen in staat om hun opgewekte stroom te verrekenen met hun verbruik, wat aanzienlijk bijdroeg aan de rendabiliteit van hun investering. Het eerdere plan van demissionair klimaatminister Rob Jetten voorzag in een geleidelijke afbouw tot 2031, maar de nieuwe coalitie kiest voor een versnelde afschaffing. Vanaf 2027 zullen eigenaren van zonnepanelen de volledige marktwaarde voor hun teruggeleverde stroom ontvangen, wat naar verwachting de verduurzaming van de energievoorziening zal stimuleren. Deze maatregel zal de schatkist jaarlijks ruim 600 miljoen euro opleveren door hogere energiebelastingen.
Wat is de salderingsregeling en hoe werkt het?
De salderingsregeling zorgt ervoor dat huishoudens met zonnepanelen hun eigen opgewekte energie kunnen verrekenen met de energie die zij verbruiken. Gemiddeld wordt 70% van de opgewekte zonne-energie teruggeleverd. Dit is energie die je niet direct kunt verbruiken, en daardoor teruglevert aan het net. Huishoudens betalen daardoor alleen voor het netto bedrag van hun energieverbruik. Deze regeling is in het leven geroepen om mensen te stimuleren zonnepanelen aan te schaffen. Wanneer je meer zonne-energie teruglevert dan dat je aan energie afneemt van het stroomnet, krijg je voor dit extra gedeelte maar een kleine terugleververgoeding van tussen de 7 en 11 cent.
Wat betekent de afschaffing voor zonnepaneel-eigenaars?
Voor huishoudens met zonnepanelen betekent de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 ervoor dat ze andere manieren moeten gaan vinden om hun eigen opgewekte energie te gaan gebruiken. Deze afschaffing van de salderingsregeling heeft voor huishoudens met zonnepanelen hebben een aantal gevolgen:
- Hogere energierekening: Door niet meer je eigen opgewekte energie te kunnen afstrepen aan je gebruikte energie, zullen zonnepaneel-eigenaren vanaf 2027 tegen een hogere energierekening aankijken. Je krijgt namelijk nog maar een hele lage terugleververgoeding voor je zonne-energie die je teruglevert, terwijl je ‘s avonds en ‘s ochtends weer energie inkoopt tegen een hoog tarief.
- Verlies van zelf opgewekte groene energie: Zonder oplossing om je eigen opgewekte energie te benutten, zullen huishoudens met zonnepanelen 70% van hun groene stroom verloren zien gaan. Maar 30% van de eigen opgewekte energie wordt gebruikt voor zelfconsumptie.
- Langere terugverdientijd zonnepanelen: De salderingsregeling moest ervoor zorgen dat mensen gestimuleerd werden zonnepanelen aan te schaffen door de financiële voordelen van het salderen. Dit zal vanaf 2027 niet meer het geval zijn, wat in een lagere terugverdientijd van zonnepanelen zal resulteren.
De realiteit is echter dat ook tot 2027 er zich problemen op doen met de salderingsregeling. Energieleveranciers zijn namelijk begonnen met het introduceren van de zogeheten terugleverboetes of terugleverheffingen. Eneco kondigde bijvoorbeeld aan een doorsnee kant zo’n 350 euro per jaar te laten betalen voor het terugleveren van energie. Deze heffingen zijn in het leven geroepen om de kosten voor het overbelaste energienetwerk recht te trekken. De extra kosten voor het salderen werden voorheen namelijk verdeeld onder alle huishoudens, dus ook diegene zonder zonnepanelen. Dat wordt door middel van deze extra heffingen rechtgetrokken. Zo hopen energieleveranciers zonnepaneel-eigenaren te stimuleren de energie op piekmomenten zelf te gebruiken.
Bescherm jezelf met een thuisbatterij voor nu, en voor later
Begin met het opslaan van je eigen zonne-energie en bescherm jezelf tegen de afschaffing van de salderingsregeling met een thuisbatterij. Met een thuisbatterij bescherm je jezelf tegen de terugleverboetes en ben je voorbereid op de afschaffing van de salderingsregeling.
Bescherming tegen terugleverboetes
Met een thuisbatterij bescherm je jezelf tegen terugleverboetes. Met een thuisbatterij zorg je er namelijk voor dat je jouw stroom zelf opslaat op de piekmomenten, en dit niet teruglevert aan het net. De opgeslagen energie gebruik je vervolgens in de avonduren waarin dat nodig is. Een thuisbatterij zorgt er daarmee voor dat je van 30% naar 70% zelfconsumptie van je eigen opwekte stroom gaat. Meer groene stroom voor jou, en minder terugleverboetes.
Tot 2027 nóg rendabeler met slimme sturing
Doordat de salderingsregeling tot 2027 blijft bestaan, wordt het slim handelen van energie erg rendabel. De regeling zorgt er namelijk voor dat opgeslagen stroom net zoveel waard blijft als stroom die je kunt kopen van het net. Door de slimme aansturing van een thuisbatterij, in samenwerking met dynamische energiecontracten, koopt en verkoopt de batterij energie op de gunstigste momenten. Zo behaalt de thuisbatterij een uniek rendabel rendement en haal jij meer uit je energie, juist nu de salderingsregeling nog een tijdje aanblijft.
De thuisbatterij als oplossing ná de salderingsregeling
Met een thuisbatterij ben je voorbereid op de afschaffing van de salderingsregeling. We zetten alles voor je op een rijtje:
Bespaar op je energierekening
Bescherm jezelf tegen een oplopende energierekening door middel van een slimme thuisbatterij. Een thuisbatterij die wordt aangestuurd door Powerselect zorgt ervoor dat je jouw batterij handelt op de energiemarkt en daarmee maximaal rendement behaalt. Dit zorgt voor een besparing die kan oplopen tot 1700 euro per jaar!
Gebruik je eigen groene energie
Door middel van een thuisbatterij ga je het zelfgebruik van eigen opgewekte energie meer dan verdubbelen. Zonder een thuisbatterij verlies je 70% eigen opgewekte groene energie aan het net. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je gemiddeld 70% groene energie gebruikt.
Een terugverdientijd van gemiddeld 5 jaar
Een thuisbatterij met slimme sturing van Powerselect stelt je in staat deze investering binnen 5 jaar terug te verdienen. Je bespaart op je energierekening, verdiend deze terug binnen 5 jaar, en het stelt je in staat gedurende de andere 15 jaar levensduur puur en alleen nog te gaan verdienen.
Kortom, de thuisbatterij heeft de toekomst. Het bereid je voor op de afschaffing van de salderingsregeling, en zorgt tot die tijd dat je bent beschermd tegen teruglever-boetes. Plan gelijk een vrijblijvend adviesgesprek in over een thuisbatterij in om voorbereid te zijn op de toekomst.