Een thuisbatterij combineren met je zonnepanelen: dit komt erbij kijken.

Milan van Ommeren

10-06-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Zonnepanelen

Met een thuisbatterij je zonnepanelen optimaliseren? Waar het bij onze buurlanden al de normaalste zaak van de wereld is, is het bij ons nu ook in flinke opkomst. Zonne-energie opslaan voor later gebruik of minder afhankelijk worden van het net zijn slecht twee van de oplossingen die thuisbatterijen gecombineerd met zonnepanelen bieden. Lees in de onderstaande blog meer over deze mooie combinatie en bekijk of het iets voor jouw huishouden is.

Introductie van thuisbatterijen en zonnepanelen

Nederlandse huishoudens hebben over de jaren heen massaal zonnepanelen op hun daken geïnstalleerd. Doordat steeds meer huishoudens elektrificeren, werden energierekeningen duurder. Dit in combinatie met de mogelijkheid tot salderen, zorgde dat het een uiterst slimme en rendabele investering was. Echter, de productie van zonne-energie is uiteraard geheel afhankelijk van zonlicht, wat betekent dat energieopwekking niet constant is. Hier komen thuisbatterijen in beeld. Thuisbatterijen, slaan overtollige zonne-energie op die gedurende zonnige uren overdag wordt geproduceerd. Dit stelt huishoudens in staat om de opgeslagen energie te gebruiken tijdens periodes waarin de zon niet schijnt, zoals 's avonds of op bewolkte dagen. Door deze technologieën te combineren, kunnen huishoudens hun ‘energie-onafhankelijkheid’ vergroten. Waar huishoudens zonder thuisbatterij slechts 30% van hun eigen zonen-energie zelf gebruiken, zal dit stijgen naar 70% eigen zonen-energiegebruik wanneer het PV-systeem met thuisbatterij gepaard gaat. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd bespaart het aanzienlijk op men hun energierekeningen, zeker met de huidige terugleverboetes en de afschaffing van de salderingsregeling in het vooruitzicht. Het verschil in verbruik is duidelijk aangegeven in de twee afbeelding hieronder.

Energieverbruik zonder thuisbatterij
Energieverbruik zonder thuisbatterij

Energieverbruik met thuisbatterij
Energieverbruik met thuisbatterij

Voordelen van het combineren van thuisbatterijen met zonnepanelen

Het combineren van thuisbatterijen met zonnepanelen biedt een reeks voordelen, die verder gaan dan alleen kostenbesparing. Een van de belangrijkste voordelen is de verhoogde energie-onafhankelijkheid. Door energie op te slaan, kunnen huishoudens minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet, wat erg nuttig is tijdens stroomstoringen of piekuren. Daarnaast is het met de hybride omvormer van GivEnergy en enkele thuisbatterij-modellen van sonnen, ook mogelijk om een micro-grid van je huis te maken. Deze systemen zorgen ervoor dat je zonnepanelen blijven werken tijdens stroomuitval, waardoor je tijdens dit soort momenten zelfvoorzienend kunt worden.

Daarnaast helpt het verminderen van de belasting van het elektriciteitsnet door het gebruik van opgeslagen energie tijdens piekuren. De zonne-energie wordt namelijk vooral overdag opgeslagen, wanneer er veel zon is maar ook wanneer er weinig vraag naar energie is. Doordat je deze opgeslagen zonne-energie op een later moment, tijdens bijvoorbeeld piekuren kunt gebruiken, wordt het net minder belast doordat de vraag op die momenten afneemt. Dit kan bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet en uiteindelijk lagere energiekosten op lange termijn.

Een ander voordeel zijn de kostenbesparingen die gepaard gaan met de optimalisatie van zonne-energieverbruik. In plaats van overtollige opgewekte energie terug te leveren aan het net tegen lage tarieven, kunnen huishoudens deze energie opslaan en gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn. Overdag, wanneer er weinig vraag en veel aanbod aan energie is (de zon schijnt en veel mensen bieden hun zonne-energie aan), is de prijs hiervan laag. In de avond, wanneer het aanbod juist minder is en de vraag stijgt doordat de energiebehoefte van klanten toenemen, stijgen ook de prijzen van energie. Waar je normaal gesproken energie van het net moest kopen (voor een hoge prijs), kan je nu je eigen zonne0-energie alsnog gebruiken.  Dit resulteert in een efficiënter gebruik van je eigen zonne-energie. Bovendien draagt deze combinatie bij aan een lagere ecologische voetafdruk. Door het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het optimaliseren van hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor kunnen huishoudens een grotere bijdrage leveren aan milieuvriendelijke energieoplossingen.

Tot slot biedt de combinatie van thuisbatterijen en zonnepanelen een verhoogd gevoel van zekerheid en controle over de eigen energievoorziening. Dit is niet alleen financieel voordelig, maar ook psychologisch geruststellend voor veel gebruikers die willen bijdragen aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd verzekerd willen zijn van een betrouwbare energievoorziening.

Hoe werkt de combinatie van thuisbatterijen en zonnepanelen

De werking van de combinatie van thuisbatterijen en zonnepanelen is gebaseerd op een efficiënt samenspel tussen energieopwekking en -opslag. Zonnepanelen, geïnstalleerd op het dak van een woning, zetten zonlicht om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. Deze opgewekte elektriciteit kan direct worden gebruikt voor de energiebehoeften van het huishouden. Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan het huishouden op dat moment verbruikt, wordt de overtollige energie naar de thuisbatterij geleid.

De thuisbatterij, gemaakt van veilige en recyclebare lithiumijzerfosfaat (LFP), slaat deze overtollige energie op voor later gebruik. Dit proces wordt geregeld door een omvormer, die niet alleen de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) voor huishoudelijk gebruik, maar ook ervoor zorgt dat de overtollige energie op een efficiënte manier in de batterij wordt opgeslagen. Wanneer de energieopbrengst van de zonnepanelen afneemt, bijvoorbeeld 's avonds of tijdens bewolkte dagen, wordt de opgeslagen energie in de thuisbatterij weer vrijgegeven en gebruikt om het huishouden van stroom te voorzien.

Dit systeem zorgt ervoor dat huishoudens gedurende de dag en nacht kunnen profiteren van de opgewekte zonne-energie, ongeacht de beschikbaarheid van zonlicht. Daarnaast kan de omvormer ook communiceren met het elektriciteitsnet, zodat in periodes van hoge energieproductie en volle batterijen de overtollige energie teruggeleverd kan worden aan het net, of tijdens langdurige perioden zonder zonlicht, energie kan worden afgenomen van het net. Deze interactie tussen zonnepanelen, thuisbatterij en het elektriciteitsnet zorgt voor een optimale benutting van de beschikbare energiebronnen en maximaliseert de voordelen voor de gebruiker.

Praktische overwegingen en tips

Bij de implementatie van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zijn er enkele overwegingen en tips die in acht genomen kunnen worden. Ten eerste is het belangrijk om een goede inschatting te maken van jouw energiebehoeften. Dit helpt bij het bepalen van de juiste capaciteit van de thuisbatterij, zodat deze niet te klein is om voldoende energie op te slaan, maar ook niet te groot en daardoor onnodig duur. Voor het bepalen van de juiste capaciteit en het in kaart brengen van jouw behoeftes, kun je deze handige tool gebruiken.

Daarnaast is het slim om te kijken naar kwalitatieve thuisbatterijen. Binnen de thuisbatterijmarkt zijn er enorm veel aanbieders die batterijen van mindere (chinezen) merken verkopen, en die dus ook veel minder lang meegaan. Bij Accuselect, verkopen we uitsluitend batterijen van Europese topkwaliteit die ervoor zorgen dat alles uitstekend werkt en het ook geen gevaarlijke situaties oplevert. In de afbeelding hieronder zie je het verschil in levensduur die goed laat zien dat goedkoop, duurkoop is.

Verschil levensduur thuisbatterijen

Tot slot is het belangrijk om je te laten informeren over eventuele subsidies. Het is voor iedereen mogelijk om een subsidie/lening aan te vragen, en in vele gevallen zal deze ook worden goedgekeurd.  
Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Btw-teruggave
  • Renteloze lening
  • Verschillende soorten subsidies voor ondernemingen.  

Vanuit Accuselect helpen wij jou graag om jouw zonnepanelen te optimaliseren en je kosten te verlagen op een duurzame manier. Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor jouw huishouden te bespreken te kijken wat het beste bij jou past. Plan daarom geheel vrijblijvend een gratis telefoongesprek in met één van onze thuisbatterij-experts.  

Bekijk dit ook