Noodstroom van een thuisbatterij: wat kun je ermee en wat zijn de limitaties?

Paul Schellekens

12-08-2024
6
minuten
Thuisbatterij

We worden steeds afhankelijker van elektriciteit. Van het opladen van onze elektrische auto tot het verwarmen van je huis met je warmtepomp – elektriciteit vormt de ruggengraat van ons dagelijks leven. Maar wat gebeurt er als het licht plotseling uitgaat? Bijvoorbeeld door overspanning op het net in jouw wijk, werkzaamheden aan een transformatorhuisje of bijvoorbeeld stormschade. Hier komt de cruciale rol van noodstroom van een thuisbatterij om de hoek kijken. Het is niet zomaar een luxe – het is een investering in je eigen onafhankelijkheid en wooncomfort. Met noodstroom van een thuisbatterij kun jij met eigen, duurzame stroom, je huis voor meerdere uren voorzien van stroom.

Wat is noodstroom?

Noodstroom uit een thuisbatterij komt vanuit een EPS-functie in de omvormer vanuit een batterij, en stelt je in staat om, zelfs wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, apparaten in je huis van stroom te blijven voorzien. Dit betekent dat je belangrijke apparaten zoals je koelkast, verlichting en WiFi operationeel kunt houden. In tegenstelling tot traditionele generatoren, die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en regelmatig onderhoud vereisen, biedt een thuisbatterij een schone, stille en betrouwbare stroombron die automatisch binnen enkele milliseconden omschakelt wanneer er stroomuitval wordt gedetecteerd.

Hoe werkt noodstroom?

Een EPS-box (ook Emergency Power Supply) is een ingebouwd apparaat in de omvormer van een thuisbatterij dat bij uitval van de netspanning automatisch overschakelt naar de aangesloten noodstroomvoorziening. Het is een noodzakelijke beveiligingsswitch indien een noodstroomvoorziening wordt aangesloten op de omvormer van de batterij. In de meterkast wordt de uitgang van de EPS-functie gekoppeld aan bepaalde groepen waar je stroom nodig hebt bij stroomuitval. De EPS-box kan vaak nog genoeg vermogen leveren om bijvoorbeeld een wasmachine en keuken te voorzien van stroom. In dit proces controleert de EPS-Box het wisselen van de contactoren (apparaten die elektrische circuits maken en breken). Komt er weer stroom op het net? Dan schakelt de EPS-box vaak automatisch weer terug.

Het is zelfs mogelijk om jouw zonnepanelen te laten werken bij stroomuitval. Dit kan echter niet zomaar. Het is hiervoor nodig dat je zonnepanelen direct zijn aangesloten op de hybride omvormer van de batterij. Alleen dan heeft de thuisbatterij namelijk ‘controle’ over de zonnepanelen. Het is namelijk verboden om energie terug te leveren aan het stroomnet wanneer het net is uitgevallen. Jouw thuisbatterijsysteem moet dus de zonnepanelen kunnen afknijpen wanneer de thuisbatterij te vol zit, en je eigenlijk stroom zou terugleveren aan het net.

Niet elk thuisbatterijsysteem kan dit. Bij onze GivEnergy thuisbatterijen kan dit zoals genoemd alleen wanneer de zonnepanelen direct op de thuisbatterij configuratie zijn aangesloten, maar niet wanneer je een bestaand zonnepaneelsysteem hebt met een andere omvormer. Bij onze sonnen thuisbatterijen kunnen we dit vaak wel realiseren met behulp van de sonnenProtect 8000. Met onze sonnenBatterie Performance 10 en sonnenProtect 8000 noodstroomoplossing kunnen we een micro-grid van je woning maken, en met een aparte verbinding richting bijvoorbeeld je SolarEdge of Enphase zonnepanelen systeem deze controleren en beheren tijdens een noodstroom situatie. Zit de sonnenBatterie Performance 10 bijna vol? Dan zet deze automatisch de zonnepanelen uit om teruglevering te voorkomen!

Let er wel op dat een dergelijke installatie technisch complex is. Onze installateurs zijn daarom opgeleid om vakkundig de installatie uit te voeren en de aansluiting in de meterkast te realiseren. Echter, omdat er wel meer installatiemateriaal nodig is (kabels, automaten voor in de meterkast e.d.) en de installatie vaak langer duurt, zal de installatie ook naar verwachting duurder uitvallen dan een standaard installatie.

Welke apparaten kan ik voorzien van noodstroom?

De noodstroomuitgang van een thuisbatterij systeem heeft bepaalde specificaties. Laten we een drie-fase thuisbatterij omvormer met 8 kW vermogen nemen, zoals de GivEnergy Hybrid 3PH 8.0 kW. Deze omvormer heeft een ingebouwde noodstroom functionaliteit die automatisch omschakelt binnen minder dan 20 ms na het detecteren van de uitval.

Vervolgens kan deze omvormer 8 kW vermogen bieden aan noodstroom over 3 fases verdeeld, met een maximum van 13.5 A per fase.

Dat betekent dat wanneer jij apparaten van noodstroom wilt voorzien die zijn aangesloten op 1-fase (de meeste apparaten zijn dit), dat deze maximaal 13.5A x 220V = 2.9 kW kunnen vragen aan de omvormer.

Als je een 3-fase apparaat van noodstroom wilt voorzien, bijvoorbeeld je warmtepomp, dan kun je maximaal 8 kW verdeeld over 3 fases leveren, dus maximaal 8 / 3 = 2.6 kW per fase bieden. Sluit je een warmtepomp hierop aan met een vermogen van 6 kW, is er dus nog 2 kW over 3 fases beschikbaar: 0.6 kW. Wil je nog een apparaat aansluiten op de noodstroom uitgang? Dan zal deze dus per fase minder dan 600 Watt moeten vragen.

Vragen deze apparaten meer stroom? Dan zal de noodstroomfunctie uit bescherming uitvallen.

Het bepalen van de groepen die je dus wilt voorzien van noodstroom is cruciaal, en altijd iets waarin onze installateurs je adviseren. Er is namelijk wel veel mogelijk, wanneer dit goed wordt onderzocht.

Veel klanten sluiten hun verlichting, koelkast en vriezer aan op de noodstroom uitgang van hun thuisbatterij om voor een langere periode hun essentiële levensbehoeftes te kunnen blijven voorzien van stroom.

Ben jij benieuwd of noodstroom bij jouw wensen past? Onze thuisbatterij adviseurs zijn expert op het gebied van noodstroom, en onze installateurs hebben al vele installaties voorzien van noodstroom. We kunnen je dus goed ondersteunen in jouw zoektocht!

Plan daarom vrijblijvend een adviesgesprek in via https://accuselect.nl/plan, wanneer dit jou uitkomt.

Bekijk dit ook