Noodstroomvoorziening met een thuisbatterij: energiezekerheid voor jou en je zonnepanelen.

Paul Schellekens

22-04-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Zonnepanelen

Stroomuitval: het is een fenomeen wat steeds vaker voorkomt door een overvol stroomnet. Netbeheerder Liander waarschuwt dat het elektriciteitsnetwerk tegen de grenzen van groei aanloopt. We moeten daardoor wennen aan knipperende lichten en zelfs stroomuitval. Gelukkig biedt de opkomst van thuisbatterijen een innovatieve oplossing om noodstroom te leveren en ervoor te zorgen dat essentiële systemen blijven draaien, zelfs tijdens het wegvallen van energie. Lees in dit artikel waarom het wapenen tegen stroomuitval steeds belangrijker wordt en hoe een noodstroomvoorziening niet alleen het licht aan houdt, maar er ook voor zorgt dat jouw zonnepanelen op kritieke piekuren blijven werken.

De opmars van stroomuitval

Het onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet met een noodstroomvoorziening wordt steeds belangrijker. In Nederland dreigen er namelijk binnen een paar jaar steeds meer stroomuitvallen te ontstaan door een overvol energienet. Netbeheerder Tennet waarschuwt Nederland dat vanaf 2025 er steeds vaker sprake zal zijn van stroomuitval als een gevolg hiervan. Maar hoe kan dat?

Gedurende de energietransitie zien we in Nederland een grote verschuiving naar alles elektrisch: elektrische auto’s, zonnepanelen, warmtepompen, inductie, maar ook industrialisering gaat over op elektriciteit. Het energienet kan deze steeds groter wordende pieken niet aan en groeit uit zijn voegen. Wanneer te veel mensen energie vragen of terugleveren, kunnen trafohuisjes in een wijk het niet meer bijbenen of branden elektriciteitskabels door: stroomuitval.

Hoe een thuisbatterij jou onafhankelijk van het energienet maakt

Een thuisbatterij zorgt er voor dat jij gewapend bent tegen de steeds vaker voorkomende stroomuitval. Dat betekent dat als de stroom wegvalt, je alsnog gebruik kunt maken van energie die is opgeslagen in je thuisbatterij. Met behulp van een optionele EPS-functie kan stroomuitval worden gedetecteerd en schakelt de omvormer van de thuisbatterij zodanig om dat deze niet meer direct met het stroomnet is verbonden, maar alleen met de thuisbatterij en jouw specifiek gekozen verbruikers in huis die je in dat geval wil blijven voorzien van stroom. Dat allemaal in enkele milliseconden.

Om dit te realiseren, moet er een tweede aansluiting vanuit de omvormer van de thuisbatterij naar de meterkast komen. Deze tweede stroomvoorziening wordt gekoppeld aan de groepen die je van stroom wilt voorzien bij stroomuitval. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet altijd je hele huis van stroom kunt voorzien met de batterij, omdat je slechts een maximaal vermogen kunt leveren vanuit de omvormer. Met bepaalde configuraties van ons thuisbatterijen merk sonnen is dit bijvoorbeeld wel te realiseren, maar moet de energieconsumptie in jouw huis voldoen aan de maximale vermogen van de omvormer.

Hoe dat technisch werkt

Een EPS-box (ook Emergency Power Supply) is een ingebouwd apparaat dat bij uitval van de netspanning automatisch overschakelt naar de aangesloten noodstroomvoorziening. Soms is zo'n switch ingebouwd in de omvormer van de batterij. Het is een noodzakelijke beveiligingsswitch indien een noodstroomvoorziening wordt aangesloten op de omvormer van de batterij. In de meterkast wordt de uitgang van de EPS-box gekoppeld aan bepaalde groepen waar je stroom nodig hebt bij stroomuitval. De EPS-box kan vaak nog genoeg vermogen leveren om bijvoorbeeld een wasmachine en keuken te voorzien van stroom. In dit proces controleert de EPS-Box het wisselen van de contactoren (apparaten die elektrische circuits maken en breken). Komt er weer stroom op het net? Dan schakelt de EPS-box vaak automatisch weer terug.

Ongelukkige timing

Stel je voor: een situatie als hierboven beschreven komt voor op een zonnige dag in de zomer. Jouw dak met zonnepanelen is enorm veel energie aan het opwekken, en plots valt de omvormer van de zonnepanelen uit Je kunt je geen ongelukkigere timing dan dit bedenken voor jouw zonnepanelen. Enorm zonde voor jouw duurzaamheidsdoelen en jouw portemonnee. Maar wat als we jou vertellen dat een thuisbatterij met een unieke functie hier een oplossing voor kan bieden? Het zit zo.

Zonnepanelen blijven werken tijdens stroomuitval en spanningsproblemen: het kan!

Netbeheerder Liander had in de eerste helft van 2023 ruim 3 keer zo veel klachten van consumenten over uitvallende omvormers van zonnepanelen ontvangen. Dit illustreert de  oplopende problemen op het energienet, en het verlies wat je hierdoor kan maken op je zonnepanelen. Wanneer het laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – te veel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, kunnen spanningsproblemen optreden. Omvormers van zonnepanelen schakelen dan automatisch uit om overspanning te voorkomen. Met een unieke mogelijkheid in onze thuisbatterijsystemen zorg jij er voor dat jouw zonnepanelen wél blijven werken.

Bij deze speciale functie wordt de omvormer van de zonnepanelen op een apart circuit van de noodstroomvoorziening gezet. Hierdoor zal de omvormer blijven denken dat het stroomnet goed functioneert en de stroom naar de batterij sturen. Een batterij met slimme noodstroom functies is hiervoor nodig die detecteert hoe vol de batterij is, zodat er niet onverhoopt alsnog energie wordt teruggeleverd naar dit overvolle energienet. Zo profiteer jij ook bij spanningsproblemen optimaal van jouw zonnepanelen, en draag je bij aan het verhelpen van deze problemen.

Kortom, thuisbatterijen bieden een betrouwbare oplossing voor noodstroomvoorziening tijdens stroomstoringen, terwijl zonnepanelen blijven werken en hun energie leveren, zelfs wanneer het elektriciteitsnet is uitgeschakeld. Deze combinatie van technologieën biedt niet alleen gemoedsrust voor jou als huis- en zonnepaneeleigenaar, maar draagt ook bij aan een veerkrachtiger elektriciteitsnet en een duurzamere energievoorziening voor de toekomst. Lees alles over de mogelijkheden van een thuisbatterij in combinatie met een noodstroomvoorziening op deze pagina.

Bekijk dit ook