Thuisbatterij met onbalanssturing - Hoe zit het met Regeltoestand 2?

Paul Schellekens

24-07-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Aansturing

Bij Accuselect zijn we er trots op dat we in samenwerking met Frank Energie met onze thuisbatterijen en de ‘Slim Stroom Handelen’ propositie jouw energiekosten kunnen verlagen en tegelijkertijd het net ondersteunen. Dit doen we door te handelen op de onbalansmarkt, waar jouw thuisbatterij een cruciale rol speelt. Een belangrijk concept hierbij is Regeltoestand 2 (R2), een term die je wellicht vaker hebt gehoord in de afgelopen periode. In deze blog leggen we uit wat R2 is, waarom het voorkomt, en wat Frank Energie doet om de aansturing te optimaliseren voor een zo aantrekkelijk mogelijk rendement.

Wat is Regeltoestand 2?

Regeltoestand 2 treedt op wanneer er binnen een kwartier zowel een overschot als een tekort aan elektriciteit op het net is. Dit gebeurt vaak doordat grote energieproducenten, zoals zonne- of windparken, hun productie snel aanpassen aan de actuele onbalansprijzen. Stel je voor dat een groot zonnepark ineens stopt met produceren vanwege negatieve prijzen; een eerder overschot aan elektriciteit kan dan snel omslaan in een tekort.

Wanneer veel partijen tegelijkertijd besluiten hun productie aan te passen, verandert de balans op het net drastisch. Deze situatie komt steeds vaker voor door de toename van regelbaar vermogen in de markt, zoals zonne- en windparken die snel in- of uitgeschakeld kunnen worden.

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, moet dan snel reageren om het net stabiel te houden. Dit betekent dat er zowel afgeregeld (verminderen van elektriciteitsproductie) als opgeregeld (verhogen van elektriciteitsproductie) moet worden binnen hetzelfde kwartier. In die situatie moet voor elke onbalansdelta (dus een batterijvolume opgeladen of ontladen) betaald worden. Het handelsresultaat voor zo'n kwartier is dus nul of negatief.

App schermen onbalans aansturing Frank Energie
Afbeelding: Frank Energie

Hoe gaat jouw thuisbatterij daarmee om?

Bij Accuselect geloven we in de kracht van slimme technologie en samenwerking. Door onze samenwerking met Frank Energie, die de aansturing van onze thuisbatterijen verzorgt, kunnen we optimaal inspelen op Regeltoestand 2. Hier zijn enkele manieren waarop de optimalisaties van Frank Energie jouw handelsresultaten verbeteren:

  1. Verbeterd algoritme: Het algoritme, ontwikkeld door Frank Energie, detecteert snel Regeltoestand 2 en reageert hierop. Hierdoor zal de batterij in een R2-kwartier in ‘idle’ of ‘standby’ mode worden gezet, waardoor onnodige kosten worden vermeden en het rendement wordt gemaximaliseerd.
  2. Inzicht in R2: In de Frank Energie app krijg je beter inzicht in wanneer er sprake is van Regeltoestand 2. Zo ben je altijd op de hoogte en kun je begrijpen waarom bepaalde handelsresultaten zijn zoals ze zijn. Kennis is macht, en we willen dat jij goed geïnformeerd bent.
  3. Compensatie voor R2 Schade: Deze maand is Frank Energie ook actief op de “ex-post” markt, wat betekent dat we achteraf kunnen handelen om eventuele schade van R2 te beperken. Als dit succesvol is, zullen ze deze bedragen als compensatie aan je uitkeren. Dit kan leiden tot hogere handelsresultaten voor de betreffende kwartieren. Deze maatregel is met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 juli, dus je zult al een verbetering in de resultaten kunnen zien!

De Toekomst van Slim Energiebeheer

Het is aannemelijk dat TenneT in de toekomst spelregels zal toepassen om de effecten van Regeltoestand 2 te verminderen. Toch moeten we er rekening mee houden dat deze situatie voorlopig nog zal blijven bestaan.  In de tussentijd wordt er alles aan gedaan om algoritmes en strategieën te verbeteren, zodat jij met jouw thuisbatterijen zo min mogelijk last hebt van deze schommelingen in de energiemarkt, maar hier juist goed gebruik van maakt.

Door slim te handelen op de onbalansmarkt, niet alleen met het oog op rendement, maar ook om het elektriciteitsnet te ondersteunen, laten we zien dat de thuisbatterij van Accuselect een slimme investering is. Samen met Frank Energie zorgen we ervoor dat jouw batterij altijd optimaal presteert, zelfs tijdens uitdagende periodes zoals Regeltoestand 2.

Wil je meer weten over hoe Accuselect jouw energiekosten kan verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in via:

https://accuselect.nl/plan

Bekijk dit ook