Spanje en Portugal zonder stroom: waarom slimme thuisbatterijen essentieel zijn

Melanie de Reus
Vandaag worden Spanje en Portugal getroffen door een van de grootste stroomstoringen in jaren. Tienduizenden huishoudens en bedrijven zitten urenlang zonder elektriciteit, belangrijke infrastructuur zoals vliegvelden en openbaar vervoer ligt plat. De oorzaak wordt gezocht in een storing op een internationale hoogspanningsverbinding tussen Frankrijk en Spanje. Opvallend is dat de premier van Andalusië, Juan Manuel Moreno, na overleg met het regionale cybersecuritycentrum, suggereert dat een cyberaanval mogelijk een rol speelt. Hoewel officieel onderzoek nog loopt, onderstreept deze gebeurtenis één ding glashelder: de kwetsbaarheid van ons stroomnet, ook in Nederland.
.png)
Lokale flexibiliteit als antwoord op kwetsbaarheid
Grootschalige stroomstoringen maken duidelijk waarom lokale, gedecentraliseerde energieoplossingen essentieel zijn. Slimme thuisbatterijen kunnen tijdens een storing voorzien in noodstroom, zodat je verlichting, verwarming en bijvoorbeeld WiFi het blijven doen. Maar de waarde van thuisbatterijen reikt verder dan alleen je eigen noodvoorziening.
Door slim te laden en te ontladen kunnen thuisbatterijen, samen met andere flexibele energiebronnen zoals laadpalen en warmtepompen, actief bijdragen aan het balanceren van vraag en aanbod op het net. Hierdoor wordt de kans op overbelasting en grootschalige storingen aanzienlijk verkleind.
Voorbereid zijn: noodpakket én slimme thuisbatterij
De stroomstoring in Spanje en Portugal benadrukt niet alleen het belang van netstabiliteit, maar ook van persoonlijke voorbereiding. De Nederlandse overheid en de Europese Commissie adviseren burgers sinds kort om een noodpakket in huis te hebben waarmee zij minimaal 72 uur kunnen overbruggen bij een langdurige stroomstoring. Denk hierbij aan drinkwater, houdbaar voedsel, zaklampen, batterijen en communicatiemiddelen.
Een slimme thuisbatterij met noodstroomvoorziening vormt een waardevolle aanvulling op zo’n noodpakket. Hiermee blijft essentiële apparatuur zoals verlichting, verwarming, medische hulpmiddelen en communicatie actief, zelfs wanneer de stroom langdurig uitvalt. Zo vergroot je jouw eigen veerkracht én comfort.
Met de thuisbatterijen die Accuselect levert kun je gemakkelijk instellen hoeveel procent van je thuisbatterij je wilt reserveren in het geval van een stroomstoring. Zo weet je zeker dat je genoeg stroom in huis hebt wanneer jij dat het hardste nodig hebt.
Samenwerken aan een slimme en veerkrachtige energievoorziening
Bij Accuselect werken we actief aan de toekomst van slimme energieoplossingen, samen met partners als TNO, WePositive.energy, Stekker en Insmart. Een belangrijke stap hierin is de ontwikkeling en toepassing van het S2-protocol: een open standaard die zorgt dat verschillende apparaten, zoals thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen, slim met elkaar én met het net kunnen communiceren.
Doordat Powerselect deze 'universele taal' voor flexibele energie spreekt, kunnen energie-apparaten zoals thuisbatterij in huis reageren op netbehoeften: stroom opslaan bij overschot, leveren bij tekorten, en zo de te hoge druk op het elektriciteitsnet verlagen.
Met Powerselect verbinden wij batterijen van verschillende merken en modellen tot één krachtig, slim netwerk. Daarmee maken we niet alleen huishoudens weerbaarder tegen storingen, maar dragen we ook actief bij aan een stabiel en toekomstbestendig energienet voor iedereen.
Wil jij zelf ook actiever bijdragen aan een stabieler stroomnet? Dat kan gemakkelijk door minder stroom te gebruiken op de zogenaamde ‘piekuren’. Tijdens deze piekuren, tussen 16:00-19:00, is de stroomvraag het grootste en loopt het stroomnet tegen de grenzen aan. Daarom is de Nederlandse overheid ook een campagne gestart: Overheid start nieuwe campagne: oproep om tussen 16.00 en 21.00 uur minder stroom te gebruiken.
Met een thuisbatterij verminder je automatisch al je piekbelasting op het energienet: door stroom overdag te bufferen haal je het grootste deel van je stroomverbruik uit je thuisbatterij, en vraag je minder van het stroomnet.
Conclusie: voorbereid zijn is geen luxe, maar noodzaak
De stroomstoring van vandaag herinnert ons eraan hoe belangrijk een robuuste, flexibele energievoorziening is. Slimme thuisbatterijen en open standaarden zoals het S2-protocol vormen daarin een onmisbare sleutel.
Met Accuselect en Powerselect investeren we niet alleen in comfort en energiezekerheid voor huishoudens, maar bouwen we samen aan de veerkracht van het energiesysteem van morgen.