Thuisbatterij in de wintermaanden: deze voordelen biedt het.

Milan van Ommeren

29-05-2024
5
minuten
Thuisbatterij

Bij Accuselect krijgen we regelmatig vragen over de prestaties van thuisbatterijen in de wintermaanden en of deze dan nog wel rendabel genoeg zijn. In de koude wintermaanden moet de verwarming vaak worden aangezet en doordat het snel donker is wordt er meer energie verbruikt voor bijvoorbeeld verlichting. Doordat zonnepanelen in deze maanden veel minder opleveren, zijn mensen opzoek naar een oplossing om toch hun energiekosten laag te houden. Hierin wordt gekeken naar verschillende verduurzamingsproducten en ook de thuisbatterij komt hier aan bod. Echter, het logische gevoel wat veel mensen hierbij hebben: gaat een thuisbatterij mijn kosten verlagen en heb ik hier écht wat aan in de wintermaanden? Het antwoord? Ja zeker, een thuisbatterij biedt op meerdere fronten de ideale oplossing, ook in de wintermaanden. Naast dat het je energieverbruik kan optimaliseren, waarborgt het een stabiele en voordelige energiebron bij jou thuis.

Hoger energieverbruik in de winter:

De wintermaanden brengen een aanzienlijk hoger stroomverbruik met zich mee. Koudere temperaturen zorgen ervoor dat verwarming intensiever wordt gebruikt, terwijl de kortere dagen en langere nachten leiden tot een verhoogd gebruik van verlichting. We zitten meer thuis en gebruiken dus meer apparaten. In deze context is het essentieel om manieren te vinden om dit hogere verbruik efficiënt te beheren en de kosten te minimaliseren, juist ook in deze maanden.

Energie Opslaan met Zonnepanelen

Voor huishoudens met zonnepanelen biedt een thuisbatterij een uitstekende oplossing om, ondanks de beperkte zon, efficiënt om te gaan met de energie die je hieruit wint. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager kan zijn door kortere dagen en minder intens zonlicht, is de energie die wel wordt opgewekt nog steeds zeer waardevol. Een thuisbatterij maakt het mogelijk om deze opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Dit betekent dat de elektriciteit die overdag wordt gegenereerd, kan worden opgeslagen en 's avonds of tijdens bewolkte perioden kan worden gebruikt. Hierdoor verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en benut je optimaal de hernieuwbare energie die jouw zonnepanelen produceren.

Een mooi voorbeeld waar dit al gebeurt, is ons buurland Duitsland. Duitsland, onze voorloper als het gaat om het aantal geplaatste thuisbatterijen, is in het proces van energieoptimalisatie een stuk verder. Doordat in Duitsland de salderingsregeling al een tijd is afgeschaft, zijn mensen gaan zoeken naar een alternatief voor hun zonne-energie. Door het inzetten van thuisbatterijen zijn ze de overtollige energie gaan opslaan en is hun zelfconsumptie enorm verhoogd. De verhoging van de zelfconsumptie door je eigen opgeslagen energie op een later moment te gebruiken, is enorm rendabel en zorgt ervoor dat een thuisbatterij in 6-8 jaar kan worden terugverdiend. In Nederland, waar de salderingsregeling er in 2027 afgaat en er op dit moment terugleverboetes gelden, is dit een oplossing die zowel op de korte als lange termijn enorm rendabel is.   

Vermijden van dure piekuren

Ook voor huishoudens zonder zonnepanelen biedt een thuisbatterij aanzienlijke voordelen. Een slimme thuisbatterij kan, in combinatie met een dynamisch energiecontract, worden opgeladen tijdens de daluren wanneer de elektriciteitsprijzen lager zijn. Veel energieleveranciers bieden dynamische prijsmodellen aan waarbij de tarieven per uur variëren. Door je batterij op te laden tijdens deze goedkope daluren, kun je de opgeslagen energie gebruiken tijdens de piekuren wanneer de tarieven hoger zijn. Doorgaans is dit 's avonds, wanneer de vraag naar stroom hoog is en er een tekort aan goedkope duurzame energie is. Dit "slim inkopen" zorgt ervoor dat huishoudens in de wintermaanden gemiddeld €0,12-€0,15 minder betalen per kWh. Naast de overige verdienmodellen zorgt het dus ook voor een aanzienlijke prijsverlaging op de energierekening. Deze aansturing wordt toegepast door ons slimme aansturingssysteem genaamd Powerselect. Deze aansturing helpt niet alleen om de kosten te verlagen, maar draagt ook bij aan een stabieler elektriciteitsnet door de vraag tijdens piekuren te verminderen.

Kortom, een thuisbatterij biedt een veelzijdige oplossing voor het beheren van hoger energieverbruik in de winter. Of je nu zonnepanelen hebt en de opgewekte energie wilt opslaan, of dat je wilt profiteren van lage tarieven tijdens daluren, een thuisbatterij dient als jouw stabiele en voordelige energiebron.

Slim handelen:

Een thuisbatterij biedt niet alleen voordelen door directe energiebesparing en het opslaan van zonne-energie, maar kan ook actief worden ingezet om te profiteren van prijsverschillen in de energiemarkt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het implementeren van Powerselect in jouw thuisbatterij. Powerselect maakt het mogelijk om slim te handelen op de EPEX-markt (European Power Exchange) en de onbalansmarkt. Door de slimme aansturing van ons zelfontworpen systeem, toe te passen op jouw thuisbatterij, laadt hij zich vol op momenten dat energie goedkoop is en ontlaadt hij zich wanneer de prijzen hoog zijn. Door dit, geheel automatische proces, behaal je maximaal rendement en zorg je voor een minimale terugverdientijd.  

De EPEX-markt en de Onbalansmarkt

De EPEX-markt is een dynamische handelsplaats waar energieprijzen elke dag variëren, afhankelijk van vraag en aanbod. Tijdens daluren, wanneer de vraag naar elektriciteit laag is, dalen de prijzen vaak aanzienlijk. Een thuisbatterij met slimme aansturing van Powerselect, is geprogrammeerd om op deze momenten automatisch op te laden, waardoor energie tegen een lage prijs wordt opgeslagen. Vervolgens kan deze opgeslagen energie tijdens piekuren, wanneer de vraag hoog is en de prijzen stijgen, worden gebruikt om jouw huishouden van stroom te voorzien. Dit vermindert niet alleen je eigen energiekosten, maar optimaliseert ook je energiegebruik door te profiteren van de prijsverschillen.

De onbalansmarkt biedt vergelijkbare kansen, maar richt zich specifiek op het balanceren van vraag en aanbod in real-time. Energiebedrijven moeten constant zorgen voor een evenwicht tussen opgewekte en verbruikte energie. Wanneer er een onbalans ontstaat, kan jouw thuisbatterij, ingezet worden om overtollige energie aan het net te leveren of juist energie van het net op te nemen. Dit proces wordt gedaan vanuit energieleveranciers die met onze slimme aansturing, de thuisbatterij aansturen. Op dit moment doen wij dit gezamenlijk met energieleverancier: Frank Energie. Dit proces, bekend als demand respons, is enorm lucratief maakt het mogelijk om jouw thuisbatterij al binnen 4 tot 7 jaar terug te verdienen.  

Dagelijks Rendement in de Winter

Zelfs in de winter, wanneer het energieverbruik hoger is en de opbrengst van zonnepanelen mogelijk lager, blijft deze strategie effectief. Je thuisbatterij kan overdag goedkope energie van het net opslaan of zelfs beperkt beschikbare zonne-energie vastleggen. Door deze energie op te slaan en op strategische momenten te gebruiken of terug te leveren aan het net, behaal je dagelijks rendement.

Noodstroom:

De winter brengt niet alleen een hoger energieverbruik met zich mee, maar ook een grotere kans op stroomuitval door minder gunstige weersomstandigheden zoals sneeuwstormen en ijzel. In deze periode is het hebben van een betrouwbare energievoorziening cruciaal, vooral omdat verwarming essentieel is om comfortabel en veilig thuis te blijven. Een thuisbatterij van Accuselect biedt in dergelijke situaties een onmisbare oplossing door als noodstroomvoorziening te dienen, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten.

Betrouwbare Back-up bij Stroomuitval

Een groot voordeel van een thuisbatterij van Accuselect is de mogelijkheid om jouw huis van stroom te voorzien tijdens een stroomuitval. Wanneer het elektriciteitsnet uitvalt, door bijvoorbeeld ijzel, een sneeuwstorm of overbelasting van het net, wil jij hier natuurlijk niet de dupe van zijn. De thuisbatterij van Accuselect, biedt een noodstroomfunctie waar essentiële apparaten automatisch op worden overgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat jouw huishouden zonder zorgen, ook in de wintermaanden in het bezit van energie zijn. Je zult het dus niet koud hebben en geen kaarsen hoeven aan te steken om op een koude winteravond een boek te kunnen lezen.  

Kortom, een thuisbatterij is niet alleen een slimme investering voor energieopslag en kostenbesparing, maar biedt ook een onmisbare noodstroomvoorziening tijdens de wintermaanden. Door een Europese kwaliteit thuisbatterij te koppelen aan Powerselect, kan de thuisbatterij slim worden aangestuurd. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd van een thuisbatterij van Accuselect tussen 4 en 7 jaar kan worden terugverdient. Heb je nog overige vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw thuissituatie? Plan dan een gratis vrijblijvend telefoongesprek in.

Bekijk dit ook