Het Nationaal Warmtefonds maakt thuisbatterijen toegankelijk met (renteloze) lening

Milan van Ommeren

22-05-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Nieuws

Met de huidige terugleverboetes en de afbouw van de salderingsregeling in 2027, wordt de investering in zonnepanelen minder rendabel. Maar er is een oplossing: thuisbatterijen. Ze laten je de opgewekte stroom opslaan voor later gebruik, waardoor je gemiddeld 70% van je eigen zonnestroom zelf gaat gebruiken. Dit betekent veel minder teruglevering van zonne-energie, doordat je de energie die je anders zou terugleveren, nu zelf op een later moment kunt gebruiken. Dit tegen de voordelige prijzen die overdag gelden. Echter, kan de investering voor sommige een drempel zijn om in één keer uit eigen zak te moeten betalen. Gelukkig biedt het Nationaal Warmtefonds een financieringsmogelijkheden aan voor thuisbatterijen, waardoor deze investering voor iedereen toegankelijk wordt. De kosten die een huishouden gaat besparen middels een thuisbatterij, zullen in veel gevallen opwegen tegen de maandelijkse afbetaling van deze lening. Zo realiseer je met een thuisbatterij via het Warmtefonds een maandelijkse besparing op je energiekosten. Ontdek wat de lening van het Warmtefonds inhoudt en hoe je hiervoor in aanmerking komt.

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds is een initiatief van de Nederlandse overheid dat als doel heeft om de energietransitie te versnellen en woningen duurzamer te maken. Dit fonds biedt financiële ondersteuning aan huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) om energiezuinige maatregelen te treffen. Door leningen aan te bieden met gunstige voorwaarden, helpt het Warmtefonds particulieren om te investeren in duurzame technologieën zoals zonnepanelen, isolatie, en sinds kort ook met de subsidie voor thuisbatterijen. Deze maatregelen dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar ook aan een vermindering van de CO2-uitstoot, wat uiteindelijk bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Met het Warmtefonds wordt duurzame energie toegankelijker en haalbaarder voor een breder publiek, wat een belangrijke stap is richting een energie-neutrale toekomst.

Wat biedt het Nationaal Warmtefonds aan?

Het Warmtefonds biedt een breed scala aan financiële oplossingen om huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen. De aangeboden diensten omvatten leningen voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van zonnepanelen, het aanbrengen van dak-, gevel- en vloerisolatie, en het aanschaffen van warmtepompen en thuisbatterijen. Als je verzamelinkomen onder de €60.000 ligt, heb je de meest gunstigste rentevoorwaarden. Als je boven dit gezamenlijke verzamelinkomen, kun je ook gebruik maken van de lening, en betaal je hier een zeer aantrekkelijk, iets hoger, rentetarief voor. Door de gunstige voorwaarden, worden duurzame investeringen veel toegankelijker voor een groot aantal huiseigenaren.

Wat zijn de voorwaarden van een (renteloze) lening?

De lening die het Warmtefonds aanbiedt, is voor bijna iedereen die wilt verduurzamen beschikbaar. Hieronder zijn enkele belangrijke voorwaarden aangegeven voor het verkrijgen van een lening via het Warmtefonds weergegeven:

  • De afnemer van de lening moet eigenaar-bewoner zijn van een bestaande woning.
  • Voor een Energiebespaarlening met 0% rente mag het gezamenlijke verzamelinkomen niet hoger zijn dan €60.000.
  • De aanvraag is niet geldig voor nieuwbouwwoningen.
  • Je dient het woongedeelte van de woning te verduurzamen met een thuisbatterij of andere maatregelen.
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.

Voor mensen die meer dan €60.000 verdienen, zijn er uiteraard ook mogelijkheden om een lening aan te vragen voor de aanschaf va een thuisbatterij. Hiervoor zijn gunstige rentetarieven met verschillende looptijden opgesteld, zodat er altijd wel iets bij jou omstandigheden past.

Het Warmtefonds streeft naar flexibiliteit en toegankelijkheid, met opties zoals verschillende aflossingstermijnen en geen maximale leeftijdsgrens voor aanvragers. Door deze leningen wordt het voor een breder publiek mogelijk om te investeren in een duurzame toekomst.

Kijk voor alle actuele voorwaarden en rentetarieven op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Behoud de grip op je energierekening

Kort samengevat biedt het Nationaal Warmtefonds huiseigenaren de mogelijkheid om hun woningen te verduurzamen door middel van financiële ondersteuning in de vorm van leningen met gunstige voorwaarden.

Met de huidige terugleverboetes en de afschaffing van de salderingsregeling in 2027, zijn zonnepanelen een stuk minder rendabel. Doordat je overtollige zonne-energie veel minder waard is geworden, is een opslagplek voor deze energie enorm interessant. Een thuisbatterij is hiervoor een enorm sterke en rendabele investering waarmee je de grip op je eigen energieverbruik behoudt. De lening van het Warmtefonds, stelt je in staat om de kosten te spreiden en zonder extra rente te betalen te investeren in een duurzame toekomst voor jouw woning en het milieu.

Wil je meer weten over thuisbatterijen? Accuselect staat klaar om je te helpen. Plan een gratis adviesgesprek in, en wij helpen je graag door het gehele proces heen.

Bekijk dit ook