Vaak stroomuitval? Zo heb je hier nooit meer last van.

Milan van Ommeren

17-06-2024
5
minuten
Nieuws
Thuisbatterij

Na een lange dag werken ben je moe en heb je trek, dus je wilt gaan koken. Maar helaas, de inductiekookplaat doet het niet. Hij is nog redelijk nieuw, dus stuk zal die toch niet zijn? Je probeert het licht aan te zetten om het wat beter te bekijken maar ook die werkt niet. Er is een stroomstoring. Door de overbelasting van het net komt het op steeds meer plekken in Nederland vaker voor, wat natuurlijk erg vervelend is. In dit blog word je bijgepraat over waarom dit op bepaalde plekken steeds meer gebeurt en of dit in de toekomst minder wordt. Daarnaast bespreken we de oplossing die ervoor zorgt dat jij nooit meer last hebt van stroomstoringen.

Hoe ontstaat stroomstoring?

Stroomstoringen kunnen om verschillende redenen optreden en kunnen variëren in omvang van kleine, lokale problemen tot grootschalige uitval die hele regio's treft. Een van de meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring tegenwoordig is de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dit gebeurt wanneer de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het netwerk overschrijdt, vaak tijdens piekuren of extreme weersomstandigheden. Tegenwoordig is bijna alles elektrisch, waardoor veel huishoudens extra elektriciteitsbehoefte hebben. Wanneer een hele wijk na een drukke werkdag de was doet en daarna op een inductiekookplaat gaat koken, kan dit tot overbelasting leiden. Kortsluiting is een andere veelvoorkomende oorzaak, vaak veroorzaakt door defecte apparaten of bedrading in huizen en bedrijven. Daarnaast kunnen externe factoren zoals blikseminslag, zware wind, en vorst schade toebrengen aan bovengrondse elektriciteitskabels en transformatoren, wat leidt tot storingen.

Onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnet kunnen ook tijdelijk stroomonderbrekingen veroorzaken. Netbeheerders voeren regelmatig gepland onderhoud uit om de betrouwbaarheid en veiligheid van het netwerk te waarborgen, maar dit kan tijdelijke stroomstoringen veroorzaken voor huishouden en bedrijven in de omgeving van de werkzaamheden. Deze werkzaamheden worden vaak van tevoren gemeld door de netbeheerders. Naast deze geplande werkzaamheden, kan het ook wel eens gebeuren dat er door niet-geplande werkzaamheden stroomuitval is. Een graafmachine kan namelijk veel schade doen, wanneer deze op de verkeerde plek aan graven is.  

Waarom in bepaalde wijken meer dan andere?

In bepaalde wijken komen vaker stroomstoringen voor door een combinatie van factoren die samen zorgen voor een kwetsbaarder elektriciteitsnet. Een belangrijke oorzaak is de leeftijd en conditie van de infrastructuur. Oudere wijken hebben vaak verouderde elektriciteitskabels en transformatoren die minder betrouwbaar zijn en vatbaarder voor storingen. Deze onderdelen zijn vaak jaren terug aangelegd, in tijden dat er een veel lagere energiebehoefte was. Door de jaren heen zijn deze veranderd en zijn huizen hierop aangepast. Doordat veel van de onderdelen van de infrastructuur van het net, nog hetzelfde zijn als eerst, kan dit leiden tot een overbelasting hiervan.  

Daarnaast spelen geografische factoren een rol. Wijken die gevoelig zijn voor extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval, sterke wind of vorst, hebben een hoger risico op stroomstoringen. Kabels en apparatuur in deze gebieden kunnen sneller beschadigd raken door weersinvloeden, wat leidt tot frequente storingen. Verder kan de bevolkingsdichtheid bijdragen aan de frequentie van stroomstoringen. In dichtbevolkte stedelijke gebieden is de belasting van het netwerk hoger door de grotere concentratie van huishoudens en bedrijven die gelijktijdig elektriciteit gebruiken.

Ook in nieuwbouwwijken is het regelmatig raak, dit terwijl je zou denken dat juist in deze wijken, waar alles nieuw is, er geen stroomstoringen zullen plaatsvinden. Dit komt doordat de elektrische installaties en kabels in deze wijken vaak nog in de opstartfase zitten. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor fouten en storingen. Dit in combinatie met dat deze huizen vaak uiterst modern zijn en alles functioneert op elektriciteit (wat resulteert in overbelasting), zorgt dat ook in deze nieuwbouwwijken, wel eens voor stroomuitval.  

Hoe ziet de toekomst eruit op dit gebied?

De toekomst van stroomvoorziening in Nederland ziet er uitdagend uit, vooral gezien de toenemende elektrificatie van onze samenleving. Met de verschuiving naar elektrische voertuigen, warmtepompen en een groeiend aantal huishoudelijke apparaten die afhankelijk zijn van elektriciteit, neemt de belasting op het elektriciteitsnet exponentieel toe. Deze toename in vraag kan leiden tot meer stroomstoringen, omdat het net dit simpel gezegd niet aankan.  

Daarnaast speelt de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie een belangrijke rol. Hoewel deze bronnen essentieel zijn voor een duurzame toekomst, brengen ze ook uitdagingen met zich mee vanwege hun variabele aard. Op momenten dat het bijvoorbeeld niet zonnig is, en het ook niet waait, kan de elektriciteitsbehoefte wel sterk toenemen. Een voorbeeld hiervan is s ’ochtends vroeg voordat mensen naar werk of school gaan. De zon schijnt op dat moment nog niet maar mensen gaan toch douchen en een ei bakken. Dit leidt tot een lage elektriciteitsproductie en een grote vraag, wat het risico op overbelasting en storingen vergroot. Zonder goede opslagmogelijkheden en slim netbeheer zullen deze schommelingen in vraag en aanbod steeds vaker storingen veroorzaken.

Ook de verstedelijking en de groei van stedelijke gebieden dragen bij aan deze uitdagingen. Dichtbevolkte gebieden hebben een hogere concentratie van elektriciteitsgebruik, wat leidt tot een zwaardere belasting van de lokale netwerken. Bovendien zijn de netwerken in veel steden niet ontworpen om met deze nieuwe niveaus van vraag om te gaan, waardoor het risico op storingen verder toeneemt.

Hoe zorg je dat je hier zelf nooit meer last van hebt?

Van stroomstoringen wordt niemand blij, dus hoe zorg je dat met al deze oncontroleerbare factoren, jij hier geen last van hebt. Een thuisbatterij van Accuselect met noodstroomvoorziening, biedt een betrouwbare en effectieve oplossing.  

Deze thuisbatterijen slaan elektriciteit op die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of andere energiebronnen. Wanneer je energiebehoefte hebt of als er bijvoorbeeld stroomuitval is, kun je deze energie gebruiken. Hierdoor heb je altijd een reservebron van elektriciteit, ongeacht de status van het openbare net. Ben jij dus lekker warm aan het douchen in de ochtend, kan het zomaar zijn dat de rest van de wijk dit koud doet (of dat ze bij jou aankloppen).  

Naast het leveren van noodstroom, kunnen thuisbatterijen met de slimme aansturing: “Powerselect”, ook slim handelen met energie. De slimme aansturing laadt de batterij automatisch op, op momenten dat de energieprijs laag is. Tijdens piekuren, wanneer de energieprijs hoog is, verkoopt hij deze energie aan het net voor een veel hogere prijs. Dit zorgt ervoor dat, naast dat jij de goedkoopste prijs voor energie betaald, je ook nog eens winst maakt op het handelen van energie. Naast dat jij dus als enige warm doucht op momenten van stroomuitval, is jouw energierekening ook enorm laag.  

Heb jij nog overige vragen over onze slimme thuisbatterij met noodstroomvoorziening of ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw huishouden? Plan dan een gratis vrijblijvend adviesgesprek in.  

Bekijk dit ook