Noodstroom uit je thuisbatterij

Nooit mee in het donker met je eigen stroom vanuit je thuisbatterij

Panelen vangen tijdens een stroomstoring nog wel zonlicht op. Dit kan ook verwerkt worden tot stroom, maar de omvormer stuurt de stroom niet het net op. De reden hiervoor is logisch. Bij een stroomstoring moet een monteur het probleem opsporen en repareren. Als zonnepanelen tegelijkertijd stroom naar het net blijven sturen, kan de monteur hierdoor onder spanning komen te staan. Daar gaat de reparatie niet vlotter op. Bij de uitval van spanning schakelt de omvormer dan ook automatisch uit. Hier is natuurlijk een oplossing voor. Als je een thuisbatterij hebt staan, kan de stroom in de woning houden met een EPS-functie. Deze detecteert stroomuitval en kan vervolgens de omvormer zodanig omschakelen dat deze niet meer direct met het stroomnet verbonden is.

Stroomuitval detecteren met een EPS-box

Thuisbatterijen kunnen dus ook als noodstroomvoorziening functioneren. Dat betekent dat als het stroomnet uitvalt, je alsnog gebruik kunt maken van energie die is opgeslagen in je thuisbatterij. Met behulp van een optionele EPS-functie kan stroomuitval worden gedetecteerd en schakelt de omvormer zodanig om dat deze niet meer direct met het stroomnet is verbonden, maar alleen met de batterij en jouw specifiek gekozen verbruikers in huis die je in dat geval wil blijven voorzien van stroom. Dat allemaal in enkele milliseconden!
Er moet dan een tweede aansluiting vanuit de omvormer van de batterij naar de meterkast komen, waarbij je een tweede stroomvoorziening vanuit de omvormer koppelt aan groepen die je van stroom wilt voorzien bij stroomuitval. Het is belangrijk te realiseren dat je niet je hele huis van stroom kan voorzien met de batterij, omdat je maar een maximaal vermogen kunt leveren vanuit de omvormer. De installatie is ingewikkelder voor een dergelijke back-up functie, dus de kosten daarvoor zullen hoger uitvallen.

Hoe dat technisch werkt

Een EPS-box (ook Automatic Transfer Switch) is een switch die bij uitval van de netspanning automatisch overschakelt naar de aangesloten noodstroomvoorziening. Soms is een dergelijke switch ingebouwd in de omvormer van de batterij. Het is een noodzakelijke beveiligingsswitch indien een noodstroomvoorziening wordt aangesloten op een omvormer. In de meterkast wordt de uitgang van de EPS-box, gekoppeld aan bepaalde groepen waar je stroom nodig hebt bij stroomuitval. De EPS-box kan vaak nog genoeg vermogen leveren om bijvoorbeeld een wasmachine en keuken te voorzien van stroom!

In dit proces controleert de EPS-Box het wisselen van de contactoren (apparaten die elektrische circuits maken en breken) om stroom te leveren aan de gekoppelde groepen in de meterkast. Komt er weer stroom op het net? Dan schakelt de EPS-box vaak automatisch weer terug.

Bereken direct jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom