Noodstroom uit je thuisbatterij

Nooit meer in het donker met je eigen stroom vanuit je thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je jezelf beschermen tegen stroomuitval. Zo ben je onafhankelijk van de instabiliteit op het energienet, en zit je niet in het donker wanneer het stroomnet uitvalt, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden aan het net. Wij koppelen de thuisbatterij aan specifieke groepen in je meterkast, zoals je koelkast, vriezer en belichting. Op het moment dat het stroomnet uitvalt detecteert de thuisbatterij dit. Op dat moment schakelt de stroomvoorziening van die geselecteerde groepen over naar je thuisbatterij, waardoor je altijd stroom hebt op deze groepen!
Thuisbatterij voor stroomuitval

Stroomuitval detecteren met een EPS-box

Thuisbatterijen kunnen dus ook als noodstroomvoorziening functioneren. Dat betekent dat als het stroomnet uitvalt, je alsnog gebruik kunt maken van energie die is opgeslagen in je thuisbatterij. Met behulp van een optionele EPS-functie kan stroomuitval worden gedetecteerd en schakelt de omvormer zodanig om dat deze niet meer direct met het stroomnet is verbonden, maar alleen met de batterij en jouw specifiek gekozen verbruikers in huis die je in dat geval wil blijven voorzien van stroom. Dat allemaal in enkele milliseconden!
Om dit te realiseren, moet er een tweede aansluiting vanuit de omvormer van de batterij naar de meterkast komen. Deze tweede stroomvoorziening wordt gekoppeld aan de groepen die je van stroom wilt voorzien bij stroomuitval. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet je hele huis van stroom kunt voorzien met de batterij, omdat je slechts een maximaal vermogen kunt leveren vanuit de omvormer.
EPS-box voor thuisbatterij

Hoe dat technisch werkt

Een EPS-box (ook Emergency Power Supply) is een apparaat dat bij uitval van de netspanning automatisch overschakelt naar de aangesloten noodstroomvoorziening. Soms is zo'n switch ingebouwd in de omvormer van de batterij. Het is een noodzakelijke beveiligingsswitch indien een noodstroomvoorziening wordt aangesloten op de omvormer van de batterij. In de meterkast wordt de uitgang van de EPS-box, gekoppeld aan bepaalde groepen waar je stroom nodig hebt bij stroomuitval. De EPS-box kan vaak nog genoeg vermogen leveren om bijvoorbeeld een wasmachine en keuken te voorzien van stroom!

In dit proces controleert de EPS-Box het wisselen van de contactoren (apparaten die elektrische circuits maken en breken) om stroom te leveren aan de gekoppelde groepen in de meterkast. Komt er weer stroom op het net? Dan schakelt de EPS-box vaak automatisch weer terug.

Persoonlijk, vrijblijvend en gratis advies.

Bereken in 1 minuut jouw besparing met een thuisbatterij.

Met wat simpele gegevens over jouw energiesituatie kunnen wij beginnen met berekenen welke thuisbatterij er bij jou past.

Waar woon je?

Heb je zonnepanelen thuis?

Bespaar gemiddeld €1930 per jaar
Word onafhankelijker van het stroomnet
Altijd gebruik maken van je eigen stroom