Financiën rondom batterijsystemen | Wat zijn de mogelijkheden?

Jop Siewe

10/10/2024
7
minuten
financieel
Zakelijk

In eerste instantie kan de aanschaf vaneen batterijsysteem een flinke investering lijken. Door te kiezen voor dejuiste batterij, passend bij de gewenste gebruikstoepassing, en slim gebruik temaken van subsidies en fiscale regelingen, kan de investering echter veelvoordeliger uitpakken dan verwacht. In deze blog bespreken we eerst het belangvan deskundig advies. Vervolgens behandelen we de beschikbare subsidies,gevolgd door fiscale voordelen, financieringsopties en verdienmodellen. Aan heteinde van deze blog heb je hopelijk een helder beeld van de financiëlemogelijkheden rond batterijsystemen.

Adviezen

Wanneer je als onderneming een advies of offerte ontvangt voor een batterijsysteem, is het belangrijk om deze zorgvuldig te beoordelen. Het eerste waarop vaak wordt gefocust, is de prijs ende terugverdientijd. Vraag hierbij hoe deze berekeningen tot stand zijn gekomenen welke gegevens zijn gebruikt. Zijn de berekeningen gemaakt met de energiegegevens van jouw bedrijf, of zijn er inschattingen en gemiddelden gebruikt?
Hoewel de prijzen terugverdientijd cruciaal zijn, wordt de levensduur en garantieperiode van de batterij vaak onderbelicht. Een terugverdientijd van vier jaar klinktfantastisch, maar wat als het systeem na zeven jaar defect raakt, is afgeschreven, en de garantieperiode slechts vijf jaar was? In zo'n geval washet verstandiger geweest om te kiezen voor een batterij van hogere kwaliteit met een terugverdientijd van vijf jaar en een levensduur van meer dan twintigjaar.

Subsidies

Om de transitie naar elektrisch rijdente bevorderen zal per september 2024 een tweetal subsidies beschikbaar komen, de SPRILA en SPULA. De subsidie is er voor ondernemingen die willen investeren in laadinfrastructuur, inclusief batterij, op eigen terrein. De hoogte van de subsidie hangt af van verschillende factoren, maar kan oplopen tot €350.000 per kalenderjaar.

Daarnaast zijn er een aantal provinciale subsidies. In Flevoland is er tot 2030 jaarlijks subsidie beschikbaar voor bedrijven die bijdragen aan het verlichten van lokale netcongestie en in Utrecht is er, in ieder geval tot eind 2024, deUitvoeringsverordening subsidie Energietransitie Utrecht.

Fiscale mogelijkheden

Als je niet in aanmerking komt voor eensubsidie, zijn er alsnog meerdere fiscale mogelijkheden om de netto-investering te verlagen. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee je 40% van de aanschafwaarde van het batterijsysteem fiscaal kunt aftrekken van de winst.Een andere optie is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), waarbij je tot maximaal 28% van de aanschafwaarde van de batterij fiscaal kunt aftrekken, afhankelijk van de totale investeringen in een jaar. Daarnaast staan batterijsystemen ook op de milieulijst en komen ze in aanmerking voor de MIA/Vamil-regeling. Met de MIA kun je een deel van de aanschafwaarde aftrekken, en via de Vamil kun je75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven. Deze regelingen zijn te combineren, wat betekent dat je zowel kunt profiteren van deMIA-aftrek als van de afschrijvingsvoordelen via de Vamil. Dit levert maximale fiscale voordelen op bij de investering in een batterijsysteem.

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van het belastingvoordeel dat behaald kan worden door gebruik te maken van de EIA.Daarnaast kan de batterij over een periode van tien jaar regulier worden afgeschreven, wat verdere belastingvoordelen oplevert en de netto-investering verder verlaagt.

Financieringen

Voor een financiering van een batterij kun je als bedrijf naar de bank gaan. Banken bieden verschillende financieringsopties voor zakelijke investeringen in duurzame technologieën, waaronder batterijsystemen. Een voorbeeld hiervan is de duurzame lening, waarbij je profiteert van gunstigere voorwaarden, zoals een lagere rente en flexibele aflossingsmogelijkheden, dan met een reguliere lening. Deze leningen zijn specifiek gericht op bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technologieën, en worden vaak ondersteund door overheidsinitiatieven die duurzame investeringen bevorderen.
Naast een duurzame lening is er ook de mogelijkheid voor een leaseovereenkomst. Hierbij blijft de bank of leasemaatschappij eigenaar van het batterijsysteem, terwijl jij als gebruiker periodiek een vast bedrag betaalt voor het gebruik ervan.Wanneer de verwachte maandelijkse besparing lager is dan het bedrag dat je aflost, kan dit een aantrekkelijke optie zijn om een batterij te financieren.

Verdienmodellen door batterijsysteem

Naast de subsidies en fiscale voordelen zijn er meerdere manieren om een batterijsysteem in te zetten als verdienmodel.Zo kun je bijvoorbeeld overproductie van duurzaam opgewekte energie opslaan voor later gebruik, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op de energierekening. Wanneer een deel van deze energie wordt gebruikt om elektrische voertuigen op te laden, ontvang je daarbovenop nog (groene) Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s).Daarnaast kan de batterij door middel van EPEX- of onbalanssturing inspelen op marktprijzen en -prikkels, waardoor je in feite kunt handelen met energie. Een andere interessante mogelijkheid is de besparing die je realiseert doordat een zwaardere netaansluiting overbodig wordt, of de boetes die je voorkomt door binnen het gecontracteerde transportvermogen te blijven. In sommige gevallen kan een batterij zelfs zorgen voor een kleinere netaansluiting, wat nog meerbesparingen kan opleveren. Wil je meer weten over de gebruikstoepassingen van zakelijke batterijsystemen? Lees dan onze blog waarin we deze mogelijkheden verder toelichten. 

Benieuwd naar jouw financiële plaatje?

Zowel voor thuis- als zakelijke situaties kan een (slim aangestuurd) batterijsysteem financieel zeer aantrekkelijk zijn. Met de rekentool kan je in enkele minuten de mogelijke besparing voor jouw thuissituatie uitrekenen. Voor zakelijke situaties komt er iets meer maatwerk bij kijken. Vul bij interesse het contactformulier in op de webpagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Met enkele energiegegevens en een kort gesprek kunnen wij al vrijblijvend een eerste inschatting en advies geven over hoe een slim aangestuurd batterijsysteem van Accuselect Zakelijk jouw bedrijf kan helpen energie efficiëntie en kostenbesparingen te realiseren. Samen met onze partners kunnen we bij interesse in een leaseovereenkomst dit ook in kaart brengen.

Bekijk dit ook