Met een gunstige lening je thuisbatterij financieren

Milan van Ommeren

21-06-2024
5
minuten
Thuisbatterij
Nieuws

Een thuisbatterij aanschaffen kan lastig zijn omdat het om een aanzienlijke investering gaat. SVn maakt de keuze echter makkelijker door in samenwerking met verschillende gemeenten leningen aan te bieden tegen een voordelige rente. Deze leningen zijn bedoeld om het verduurzamen van woningen te bevorderen, waardoor je bij de aanschaf van een thuisbatterij het bedrag niet in één keer hoeft te betalen. Zo kun je een Europese thuisbatterij kopen om je huis te verduurzamen en dankzij het rendement van de slimme aansturing, Powerselect, de maandlasten van de lening ruimschoots dekken.

Thuisbatterijen worden steeds betaalbaarder en daarmee financieel aantrekkelijker. Je kunt met een thuisbatterij geld verdienen door het stroomnet te ondersteunen bij het balanceren, wat ook bijdraagt aan de verduurzaming ervan. Door overdag opgewekte zonne-energie later te gebruiken, zorgt een thuisaccu ervoor dat je meer duurzame en goedkope elektriciteit verbruikt.

Subsidies en andere voordelen voor de aanschaf van een thuisbatterij

Hoewel de aanschaf van een thuisbatterij een flinke investering is, zijn er subsidies beschikbaar voor ondernemers, maar niet voor particulieren. Particulieren kunnen echter wel de btw terugvragen, wat een besparing van 21% oplevert. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden en je kunt ervoor kiezen om de btw zelf terug te vragen of dit te laten doen. Meer informatie hierover vind je hier.

Om de aanschaf van een thuisaccu toegankelijker te maken, is het nu mogelijk om een lening af te sluiten met een zeer lage rente. Zo kun je de Duurzaamheidslening als de Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen.

Deze leningen worden mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Een van de belangrijkste diensten van SVn is het verstrekken van leningen voor de verduurzaming van woningen. Als inwoner van een deelnemende gemeente kun je mogelijk gebruikmaken van deze leningen om energiebesparende maatregelen in je huis te financieren.

Wat biedt het SVn aan?

Het SVn biedt verschillende leningen aan die zijn ontworpen om huiseigenaren te ondersteunen bij het verbeteren en verduurzamen van hun woning. De Duurzaamheidslening is een van de meest gebruikte leningen en is bedoeld voor iedereen die zijn huis energiezuiniger wil maken, evenals de Stimuleringslening (zoals bijvoorbeeld een Toekomstbestendig Wonen Lening van de provincie Gelderland).

Stimuleringslening

De Stimuleringslening van SVn is een financieringsmogelijkheid die is gericht op onder andere het bevorderen van duurzame en/of levensloopbestendige woningverbeteringen. Deze lening kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, waaronder: energiebesparende maatregelen, levensloopbestendige aanpassingen en veiligheidsmaatregelen. De lening is op dit moment alleen beschikbaar voor inwoners van de 328 gemeentes of 9 provincies die de lening aanbieden. Of jouw provincie of gemeente meedoet, kun je controleren met de tool op de website van SVn. Daarnaast moet je eigenaar zijn van de woning waarvoor je de lening aanvraagt. Op de website van het SVn staan de specifieke voorwaarde waar je aan moet voldoen om gebruik te mogen maken van de lening.  

Een voorbeeld van de Stimuleringslening is de Toekomstbestendig Wonen Lening van provincie Gelderland. Meer informatie overde Toekomstbestendig Wonen Lening Gelderland kun je vinden op ToekomstbestendigWonen Gelderland | SVn. DeToekomstbestendig Wonen Lening wordt specifiek aangeboden in de provincie Gelderland. Dit verschilt met de Duurzaamheidslening. Een deel van de aangesloten gemeentes biedt de Duurzaamheidslening, Stimuleringslening óf ingeval van provincie Gelderland Toekomstbestendig Wonen Lening aan.

Voor de Toekomstbestendig Wonen Lening in Provincie Gelderland geldt een andere rente:

  • Lage rente: Een vast rentetarief van momenteel 1,6%. Voor een 15 kWh thuisbatterij is dat ongeveer €9,- per maand aan rentekosten.

De lening van SVn komt met verschillende aantrekkelijke voordelen.
Voor de Duurzaamheidslening geldt:

  • Lage rente: Een vast rentetarief van momenteel 1,7%. Voor een 15 kWh thuisbatterij is dat ongeveer €9/10,- per maand aan rentekosten.
  • Gratis afsluiten: Er zijn geen kosten verbonden aan het afsluiten van de lening.
  • Flexibele voorwaarden: SVn biedt de lening aan met een looptijd van 10 jaar voor leningen tot €7.499,-, en voor hogere leningen een looptijd van 15 jaar.
  • Ondersteuning bij aanvraag: SVn werkt samen met gemeenten en lokale     instanties die je kunnen helpen bij het aanvraagproces en het bepalen van     de beste maatregelen voor jouw woning.
  • Boetevrij aflossen: je kunt op ieder moment de lening boetevrij aflossen (minimaal 250 euro). 
  • Brede leeftijdscategorie: beschikbaar voor mensen van 18 jaar en tot 75 jaar.   

Wat betekent dit voor jou?  

De door SVn aangeboden leningen, bieden dus enorm veel voordelen bij de verduurzaming van je woning en dus ook bij de aanschaf van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kun je zonne-energie opslaan en deze op een later moment gebruiken om zo, de huidige terugleverboetes en de afschaffing van de salderingsregeling te ontlopen. Daarnaast kun je met een thuisbatterij gecombineerd met slimme sturing: “Powerselect”, handelen met energie. Door dit te doen (geheel automatisch), dek je de maandlasten van de lening van het SVn en verdien je de thuisbatterij binnen een paar jaar terug. Om dit wat behapbaarder te maken, is hieronder voor zowel een wat kleinere als een wat groter huishouden uitgelegd wat dit zal doen met de kosten en opbrengsten.

Thuisbatterij voor klein huishouden:
Stel, je hebt een relatief klein huishouden en je wilt een thuisbatterij aanschaffen, dan kan je bij Accuselect Europees topmodel kopen. Voor een kleiner model van 5 kWh betaal je ongeveer €3.800. Met dit model bedragen je vaste maandlasten bij de lening van SVn ongeveer €20. Als je dit systeem vervolgens gebruikt om op de onbalansmarkt te handelen, verdien je hier naar verwachting zo'n €48 per maand mee. Dit betekent dat je, zonder er veel moeite voor te doen, maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen en tegelijkertijd kunt verduurzamen. Ook als je de batterij inzet om slim om te gaan met dynamische prijzen kom je positief uit. Uitgaande van het gemiddelde prijsverschil van €0,12 per kWh op een dag (dit stijgt elk jaar, dus naar waarschijnlijkheid valt het gunstiger uit), kun je met een batterij van 5.2 kWh zo'n €26 per maand opleveren.

Thuisbatterij voor groot huishouden:
Voor een wat groter huishouden, zou je kunnen denken aan een model van 20 kWh Dit model kost ongeveer €12.000. Met dit model bedragen je vaste maandlasten bij de lening van SVn ongeveer €108. Als je dit systeem vervolgens gebruikt om op de onbalansmarkt te handelen, verdien je hier naar schatting zo'n €180 per maand mee. Ook dit betekent dat je, zonder er veel moeite voor te doen, maandelijks gemakkelijk geld kunt verdienen en tegelijkertijd kunt verduurzamen.

Ben je enthousiast geworden en wil je de aangeboden lening van SVn graag gebruiken voor de aanschaf van een thuisbatterij? Dan helpen wij je graag verder! Wij gaan met je in gesprek om de mogelijkheden van een thuisbatterij voor jouw huishouden te bespreken en te kijken welk systeem het beste bij jouw situatie past. Bereken je besparing of plan geheel vrijblijvend een gratis telefoongesprek in met een van onze thuisbatterij-experts en wij begeleiden je door het gehele proces.

 

Zo vraag je een lening bij SVnaan

Je kunt zelf eenvoudig een duurzaamheidslening aanvragen bij SVn.

1. Eerst controleer je of de gemeente waar je woont deelneemt aan een regeling. Ga naar de website van SVn en vul het formulier in.

2. Kijk in de resultaten of er een Duurzaamheidslening of Stimuleringslening wordt aangeboden.

3. Vervolgens dien je een aanvraag in bij je gemeente, waarin je de geplande verduurzamingsmaatregelen beschrijft. De gemeente kan je daarnaast informeren over de maatregelen die zij wel en niet akkoord bevinden  voorwaarden. Meerinformatie hierover vind je op de website van je gemeente.

4. Heeft de gemeente je een toewijzingsbrief gegeven? Daarmee kan de aanvraag bij SVn worden gestart.

 

 

Bekijk dit ook