Nieuws: Wetsvoorstel Afschaffing Salderingsregeling 2027 Door De Tweede Kamer

Paul Schellekens

14-11-2024
6
minuten
Thuisbatterij
Nieuws

Nieuws: Vanaf 2027 verandert er veel voor bezitters van zonnepanelen. De Tweede Kamer heeft op 14 november officieel ingestemd met het afschaffen van de salderingsregeling, en de Eerste Kamer zal zich binnenkort over het voorstel buigen. Deze beslissing is niet zomaar genomen en zal impact hebben op de manier waarop Nederlandse huishoudens hun zonne-energie gebruiken en terugleveren aan het net. De afschaffing van de salderingsregeling opent echter ook nieuwe deuren voor wie slim omgaat met zijn opgewekte energie — en thuisbatterijen spelen hierin een sleutelrol.

Wat is de Salderingsregeling en Waarom Verdwijnt Deze?

De salderingsregeling maakte het mogelijk om alle teruggeleverde zonne-energie af te trekken van je verbruik, waardoor je een flink lagere energierekening kreeg. Het leverde zonnepanelenbezitters direct voordeel op, maar de regeling bleek op lange termijn onhoudbaar, vooral vanwege het overvolle stroomnet. Met steeds meer zonne-energie op het net ontstaat er een overbelasting in bepaalde piekperiodes, en de kosten om dit te compenseren worden te hoog. De regering besloot daarom tot afschaffing van deze regeling.

Voor bezitters van zonnepanelen betekent dit dat ze vanaf over ongeveer twee jaar veel minder voor hun teruggeleverde stroom zullen ontvangen. Het loont dus niet meer om alle opgewekte stroom terug het net op te sturen. Deze situatie roept natuurlijk de vraag op: hoe kun je als zonnepaneelbezitter dan het maximale halen uit je investering?

Thuisbatterijen als Slimme Oplossing

Thuisbatterijen bieden uitkomst. Door opgewekte zonne-energie op te slaan in plaats van deze terug te leveren, kan een huishouden zelfvoorzienend worden en het rendement van de eigen installatie maximaliseren. In buurlanden zoals Duitsland en België is het gebruik van thuisbatterijen al flink ingeburgerd, mede omdat de energiemarkt daar al langer afwijkt van ons salderingssysteem. Hier blijkt dat ook zonder slimme sturing met koppeling aan energiemarkten, een thuisbatterij zich terug kan verdienen. Zo staan er in Duitsland al 1.3 miljoen thuisbatterijen.

Investeren in Thuisbatterijen: Hoe Werkt het?

Het idee is simpel: de energie die overdag opgewekt wordt, sla je op in een batterij. Wanneer je ’s avonds of op bewolkte dagen energie nodig hebt, put je uit je opgeslagen voorraad. Hierdoor hoef je minder stroom van het net af te nemen en bespaar je op je energiekosten. De batterij fungeert in feite als een energiebuffer voor je huishouden.

Afhankelijk van je verbruik en de capaciteit van je batterij kan een batterij voor een flinke kostenbesparing zorgen. Zeker nu dynamische energiecontracten steeds populairder worden, loont het om de batterij automatisch slim om te laten gaan met je energieverbruik. Wanneer je je energieverbruik slim inricht en het combineert met energieopslag, kun je automatisch de daluren benutten en je batterij laden op momenten dat de energieprijs laag is. Zo optimaliseer je je verbruik én besparingen.

Slimme Sturing en Dynamische Contracten: De Toekomst ban Energiebeheer

Een stap verder gaat het gebruik van slimme sturing in combinatie met een dynamisch energiecontract. Dit biedt extra mogelijkheden voor huishoudens die hun zonne-energie maximaal willen benutten. Met een dynamisch contract betaal je namelijk de uurprijs van energie, die varieert op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt. Met slimme aansturing kan een thuisbatterij automatisch opladen op de momenten dat energie het goedkoopst is en ontladen wanneer de prijs het hoogst is.

Dit betekent dat je niet alleen minder afhankelijk bent van het net, maar ook nog eens kunt verdienen door energie te gebruiken op de goedkoopste momenten. Dankzij technologieën zoals Powerselect aansturing is het tegenwoordig mogelijk om dit proces te automatiseren, wat het gemak van besparen op je energierekening vergroot, en tegelijk de verdiensten maximaliseert.

Zonnepanelen Blijven Interessant, Thuisbatterijen Maken het Nog Aantrekkelijker

Hoewel de salderingsregeling verdwijnt, blijven zonnepanelen ook ná 2027 een waardevolle investering. De energiekosten die je kunt besparen door zelf energie op te wekken, zorgen er nog steeds voor dat zonnepanelen zichzelf terugverdienen. Maar met een thuisbatterij kun je deze besparing nog verder verhogen. Door je zonne-energie zelf op te slaan en te gebruiken wanneer het jou uitkomt, benut je jouw opgewekte stroom maximaal en word je minder afhankelijk van schommelingen in de energiemarkt.

Ontdek de Beste Thuisbatterij voor Jouw Situatie

Bij Accuselect kunnen wij je helpen om het maximale uit je zonnepanelen en energiebeheer te halen. Wij werken enkel met hoogwaardige Europese thuisbatterijen die zijn ontworpen voor duurzaamheid en betrouwbaarheid, met maar liefst 12 jaar garantie. Onze batterijen zijn uitgerust met onze eigen Powerselect software, waardoor ze toekomstbestendig zijn en altijd kunnen inspelen op veranderingen in de energiemarkt.

Wil jij ook profiteren van deze voordelen? Ons team van experts staat klaar om samen met jou de beste batterij te vinden, volledig afgestemd op jouw situatie en verbruikspatroon. Zo nemen wij je alle zorgen uit handen en zorg jij ervoor dat jouw investering in zonne-energie nu én in de toekomst rendeert.

Foto: © Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Bekijk dit ook