Zakelijke batterijsystemen: dit zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Jop Siewe

01-08-2024
6
minuten
Zakelijk

Een slim aangestuurd batterijsysteem kan zakelijk op veel verschillende manieren worden ingezet. Eigenlijk is er voor elke situatie wel een passende manier om een batterijsysteem in het voordeel van jouw bedrijf in te zetten. Met een overvloed aan beschikbare informatie kan het echter zijn dat je het overzicht kwijtraakt over hoe een batterij jouw bedrijf precies kan gaan helpen. Daarom hebben wij de verschillende manieren om een batterijsysteem in te zetten hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet.

Smart Services

Peakshaving

Peakshaving is een techniek die wordt gebruikt om de piekbelasting van elektriciteitsverbruik te verminderen. Het doel van peakshaving is om het gecontracteerde transportvermogen (GTV), dat wil zeggen de maximale hoeveelheid stroom waarvoor een gebruiker een contract heeft met de energieleverancier, niet te overschrijden. Het overschrijden van dit vermogen kan leiden tot hoge kosten of boetes. Een batterijsysteem slaat tijdens daluren (goedkope) energie op en levert deze energie tijdens piekuren. Zo blijf je onder het GTV en wordt energie op efficiëntere wijze ingezet.

Optimalisatie zelfconsumptie

Veel bedrijven hebben al een stap in de goede richting gezet op het gebied van verduurzaming door het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie. De gemiddelde zelfconsumptie van opgewekte zonne-energie in Nederland ligt echter ergens rond de 30%. Dit betekent dat een groot deel van de duurzame energie die wordt opgewekt, wordt teruggeleverd aan het net. Met de komst van negatieve stroomprijzen en terugleverkosten is dit verre van ideaal. Daarnaast wordt het stroomnet door teruglevering ook nog eens overbelast. Met een batterijsysteem kun je de zelfconsumptie verhogen tot wel 75%. Wees niet afhankelijk van fluctuerende energieprijzen, ontlast het net en krijg controle over wat er gebeurt met jouw opgewekte groene energie.

Bespaar op de stroomrekening

Wanneer jouw bedrijf een variabel of dynamisch energiecontract heeft, zal de batterij zich, geheel automatisch, bij goedkope energieprijzen opladen en deze energie inzetten tijdens dure piekuren. Zo kan je flink besparen op de energierekening.

Onbalans sturing

Om een stabiele en betrouwbare stroomvoorziening te garanderen, moeten vraag en aanbod op het elektriciteitsnet continu in balans zijn. Door, onder andere, de groei van hernieuwbare energiebronnen kan het net in onbalans raken. Een batterijsysteem kan worden ingezet om onbalans tegen te gaan. Wanneer er een overschot aan energie is kan dit worden opgeslagen en wanneer er een tekort is kan energie worden vrijgegeven. Op deze manier kun je bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet en tegelijkertijd hiermee geld verdienen. Wanneer er onbalans ontstaat en je als bedrijf je energie en opslag vrijgeeft aan de netbeheerder krijg je hier namelijk forse vergoedingen voor.

Verhogen vermogen t.b.v. grootverbruikers

Wanneer jouw bedrijf plannen heeft om nieuwe grootverbruikers als bijvoorbeeld (snel)laadpalen toe te voegen aan de bedrijfsvoering, maar hiervoor niet voldoende capaciteit heeft op het elektriciteitsnet, kan een batterijsysteem deze tekorten opvangen. De batterij maakt een energiebuffer voor de grootverbruiker mogelijk, zodat deze ook hogere vermogensbelastingen aankan zonder het elektriciteitsnet uit te moeten breiden. Dit betekent dat de levering ook op piekmomenten gegarandeerd kan worden. 

Noodstroomvoorziening

Doordat het energienet in Nederland overvol is, zullen we vaker te maken krijgen met spanningsproblemen en stroomuitval, iets waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Met een innovatief batterijsysteem met noodstroomvoorziening krijg je te allen tijde energiezekerheid en kan je jouw onderneming voorbereiden op stroomuitval. De Emergency Power Supply (EPS) schakelt in geval van stroomuitval automatisch over naar de noodstroomvoorziening. Op deze manier blijven al jouw gekozen cruciale systemen draaien, zo ook de omvormers van een eventuele pv-installatie. Op de webpagina over de noodstroomvoorziening is meer informatie te vinden.

Verschillende van de bovenstaande manieren om een batterijsysteem zakelijk in te zetten kunnen ook worden gecombineerd om zo het systeem zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de terugverdientijd te minimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld de terugverdientijd van een batterij voor peakshaving terugdringen naar slechts vier jaar wanneer je dit combineert met onbalanssturing.

Verken de mogelijkheden voor jouw onderneming

Ben jij benieuwd geworden naar wat een batterijsysteem voor jouw bedrijf kan betekenen? Vul dan het contactformulier in op de webpagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Met enkele energiegegevens en een kort gesprek kunnen wij al vrijblijvend een eerste inschatting en advies geven over hoe een slim aangestuurd batterijsysteem van Accuselect Zakelijk jouw bedrijf kan helpen zich voor te bereiden op een duurzame toekomst.

Bekijk dit ook